Δεν βγήκε λευκός καπνός από το Εurogroup για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019, 11:04
Δεν βγήκε λευκός καπνός από το Εurogroup για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να συμφωνήσουν στις συνομιλίες τους, σε ορισμένα σημαντικά στοιχεία ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Στη συνεδρίαση που διήρκεσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις τους επόμενους μήνες, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Οι υπουργοί ήθελαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το αν ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, στην οποία συμμετέχουν 19 χώρες, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με φόρους που θα προορίζονται ειδικά για τον σκοπό αυτόν ή αν θα πρέπει μόνο να αντλεί μετρητά από τον προϋπολογισμό για ολόκληρη την 28μελή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένου ότι δεν υπήρξε συναίνεση σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης, το μέγεθος του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης δεν συζητήθηκε, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπήρξε συμφωνία ούτε όσον αφορά στο αν ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαδραματίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο σε περίπτωση που η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε επιβράδυνση ή να βοηθά μόνο τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να συγκλίνουν μεταξύ τους.

Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τις αδρές γραμμές ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

«Για πρώτη φορά, δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό ο οποίος θα βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης να συγκλίνουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές» είπε ο Λεμέρ, χαρακτηρίζοντας επιτυχία την εξέλιξη αυτή.

«Για πρώτη φορά, αρχίζουμε να μελετάμε το μέλλον ως συγκροτημένη ομάδα και να συντονίζουμε την οικονομική μας πολιτική» πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019, 11:06