Πρόβλημα στην στελέχωση των φορολογικών αρχών στην Ελλάδα διαπιστώνει και επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από την φήμη της προ κρίσης ότι οι πολίτες της φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται έκθεση της Κομισιόν, η ΑΑΔΕ είδε τον αριθμό των στελεχών της να υποχωρεί το 2018, και να διαμορφώνεται 4% χαμηλότερα από τον στόχο των 12.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα οφείλεται εν μέρει στο ότι οι επιτυχόντες στις αιτήσεις για πρόσληψη, τελικά τις απορρίπτουν, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στους μισθούς που προσφέρονται.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, “οι λόγοι για την έλλειψη στελεχών, περιλαμβάνουν και καθυστερήσεις στη συνεχιζόμενη πρόσληψη φορολογικών/τελωνειακών υπαλλήλων και στις περισσότερες από ό,τι αναμενόταν αποχωρήσεις (κυρίως μέσω συνταξιοδότησης), αλλά επίσης και έναν σχετικά υψηλό αριθμό απόρριψης των θέσεων εργασίας στην ΑΑΔΕ από τους επιτυχόντες”.

Εάν η ΑΑΔΕ δεν επισπεύσει τις προσλήψεις, οι στόχοι μπορεί να αποκλίνουν ακόμη περισσότερο όταν και το όριο των στελεχών αυξηθεί στους 12.500.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζεται ακόμη ότι παρά την υποστελέχωση, η ΑΑΔΕ πέτυχε τους εννέα από τους 11 στόχους πέρυσι, που αποτελεί αύξηση από τους 4 του 2017, συμπεριλαμβανομένου και ενός μεγάλου βήματος στη συλλογή εκτιμώμενων φόρων και επιβολής κυρώσεων σε φορολογούμενους με υψηλό πλούτο, μετά από ελέγχους.

Αυτό εξηγεί το γιατί η Ελλάδα πιθανώς υπερέβη τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, για τέταρτη χρονιά το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης