Έτοιμη να δώσει στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα αναβολής του μέτρου περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 φαίνεται να είναι η Γερμανία, ενισχύοντάς την έτσι εν όψει του εκλογικού κύκλου του 2019, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων χωρίς την περικοπή των συντάξεων στις αρχές του νέου έτους, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση για την αναβολή του μέτρου, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου οι οποίες έχουν γνώση της γερμανικής θέσης.
Και στις δύο περιπτώσεις, η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ
Το να δοθεί “αέρας” στην Ελλάδα για ακύρωση ή αναβολή μέτρων δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Βερολίνο και ειδικά εντός της κεντροδεξιάς παράταξης της κ. Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει παρουσιάσει δύο διαφορετικά σενάρια για τον Προϋπολογισμό του 2019 ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: ένα το οποίο περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και ένα χωρίς αυτές.

Και στις δύο περιπτώσεις, η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ.

Η τακτική των δύο σεναρίων είχε ως στόχο να διαφανεί ότι η χώρα μπορεί να παραμείνει εντός δημοσιονομικών στόχων χωρίς την εφαρμογή ενός βαθιά αντιδημοφιλούς μέτρου, όπως είναι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – οι πιστωτές της Ελλάδας – έχουν προειδοποιήσει τη χώρα να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης
Δεδομένης της κρίσης στις σχέσεις Βρυξελλών – Ιταλίας, λίγοι φαίνεται να έχουν διάθεση για μια νέα σύγκρουση με την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να στηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό εφόσον τα νούμερα “βγαίνουν” μετά την αξιολόγηση του σχεδίου από την Κομισιόν, αναφέρει μία πηγή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έστειλε ένα θετικό μήνυμα τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε «πολύ λογικά και πολύ έξυπνα», ενημερώνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σχέδια της στο συνταξιοδοτικό.

Οι περικοπές στις συντάξεις θα συζητηθούν σε συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών την Πέμπτη [EWG].

Η τελική απόφαση αναμένεται να υιοθετηθεί στις 19 Νοεμβρίου το αργότερο, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Το Bloomberg σημειώνει πάντως ότι ο κ. Τσίπρας έχει ακόμα εμπόδια να ξεπεράσει. Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – οι πιστωτές της Ελλάδας – έχουν προειδοποιήσει τη χώρα να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, καθώς κάτι τέτοιο θα έστελνε το λάθος σήμα στις αγορές και θα οδηγούσε σε άνοδο το κόστος δανεισμού.

Στο μεταξύ, η κοινοβουλευτική ομάδα της Μέρκελ [CDU/CSU] συνεχίζει να πιέζει για τις περικοπές στις συντάξεις και θα μπορούσε να επιδιώξει να ασκήσει αντίποινα, μπλοκάροντας την Ελλάδα από το να αποκτήσει πρόσβαση στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που κατέχει, σημειώνει στο πρακτορείο πηγή με γνώση της συζήτησης.

Το Bloomberg σημειώνει τέλος ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει ακόμα κανονική πρόσβαση στις αγορές. Η αναταραχή στις αγορές λόγω της αντιπαράθεσης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες απειλεί το αρχικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την έκδοση νέων ομολόγων ακόμα και από τον Ιανουάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης