Ο νόμος Κατσέλη, που ήταν οπωσδήποτε ευνοϊκός για τους δανειολήπτες αν και υποτίθεται ότι καταργήθηκε με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα, ισχύει και τα Ειρηνοδικεία δέχονται κανονικά αιτήσεις υπαγωγής στον προηγούμενο νόμο.

Την αποκάλυψη έκανε στο zougla.gr ο πρόεδρος του κόμματος των Δανειοληπτών και δικηγόρος Γιώργος Μπαρτζώκης, ο οποίος καλεί τους δανειολήπτες να προσφύγουν στον πιο ευνοϊκό νόμο Κατσέλη με αιτήσεις στα ελληνικά Ειρηνοδικεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη έχουν υποβληθεί περί τις 350.000 αιτήσεις και ανάγκη προς κατάθεση έχουν άλλες 750.000 αιτήσεις με βάση τα οικονομικά δεδομένα των υπερχρεωμένων στη χωρά μας.

Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι εάν πρόκειται για «γκάφα ολκής» του Υπουργείου Οικονομικών, που εισηγήθηκε τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ή για έμμεση βοήθεια του οικονομικού επιτελείου προς υπερχρεωμένους πολίτες και μικρές επιχειρήσεις, που έχουν μεγάλα προβλήματα χρεών και αδυναμία εξόφλησής τους.

Τι προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μπαρτζώκης αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του αναλύοντας διεξοδικά όσα προβλέπει ο νέος νόμος περί πτωχεύσεων καθώς και ότι συνεχίζει να «λειτουργεί» ο νόμος Κατσέλη αναφέροντας τα εξής:

Σύμφωνα με το πρόσφατα νέο ψηφισθέν πτωχευτικό κώδικα 4738/2020 (ΦΕΚ 207 /27-10-2020), που ουσιαστικά δημεύει την περιουσία των υπερήμερων οφειλετών δανειοληπτών στο άρθρο 265  προβλέπει ότι από ημερομηνία του α’ εδαφίου του άρθρου 270 πάει η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων του νόμου Κατσέλη Ν. 3869/2010 και οι εκκρεμείς κατά τον χρόνο δημοσίευσης διαδικασίες εξελίσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.

Σύμφωνα δε με το άρθρο 270, αναφέρεται στη θέσπιση κατάλληλου οργανωτικού πλαισίου για την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκαμψης και του εντασσόμενου σε αυτόν τομέα ανάκαμψης και σταθερότητας.

Σύμφωνα δε με το τελευταίο άρθρο 308 του Ν. 4738/2020, οι διατάξεις του πτωχευτικού νόμου ισχύουν για το άρθρο 265 και των άρθρων μετέπειτα, αν δεν ορίζεται διαφορετικά από τη δημοσίευση του νόμου στην  Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση του άρθρου 265 ορίζεται η ημερομηνία του άρθρου 270, η οποία βεβαίως έχει παραλειφθεί είτε σκοπίμως είτε από γκάφα του υπουργού.

Πάντως το γεγονός είναι ότι τα αρμόδια Ειρηνοδικεία παραλαμβάνουν αιτήσεις τόσο κατά το χρονικό διάστημα έως τέλος του Δεκέμβριου όσο και το 2021.

Αυτό ενισχύεται και από τις διατάξεις του άρθρου 7 του νέου νόμου, που προβλέπει όχι εξωδικαστική ρύθμιση αν έχει υποβληθεί αίτηση στο δικαστήριο για επικύρωση συμφωνίας ή κήρυξη σε πτώχευση ή Ν.3869/2010 Νόμο Κατσέλη.

Σημαντικές παρατηρήσεις του πρώτου βιβλίου περί πρόληψης αφερεγγυότητας

Άρθρο  7

α) Το 90% συνολικών οφειλών σε έναν πιστωτή ή σύνολο οφειλών υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ.

β) Έχει υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για επικύρωση συμφωνίας ή κήρυξη σε πτώχευση ή Ν.3869/2010 Νόμο Κατσέλη εκτός αν παραιτηθεί.

γ) Έχει εκδοθεί απόφαση του Νόμου Κατσέλη ή έγινε η συζήτηση και εκκρεμεί απόφαση.

ε) Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα, οικονομικά εγκλήματα ή πλημμελήματα αν αφορά σε βάρος του Δημοσίου.  

Άρθρο 8

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας άρθρου 29.

Μπορούν οι πιστωτές να κινήσουν διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών με ηλεκτρονική επιστολή ή δικαστικού επιμελητή θέτοντας προθεσμία 1 έως 45 ήμερες.

Άρθρο 16

Η προθεσμία για σύμβαση αναδιάρθρωσης 2 μήνες, αλλιώς είναι άκαρπη διαδικασία.

Άρθρο 18

Από την υποβολή αίτησης αναστέλλονται όλα τα αναγκαστικά μέτρα.

Άρθρο 21

Το δημόσιο και κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να προβαίνουν και σε διαγραφή οφειλών.

Άρθρο 26

Ο οφειλέτης οφείλει να τηρεί τη ρύθμιση και να καταβάλλει το σύνολο των δόσεων σύμφωνα με σύμβαση αναδιάρθρωσης. Τα δικαιώματα πιστωτών έναντι εγγυητών ή συνοφειλετών δεν θίγονται.

Άρθρο 28

Σε οφειλέτες, εφόσον ρύθμισαν οφειλές και δεν καθυστέρησαν άνω 90 ημερών τις οφειλές τους, παρέχεται  επιδότηση δανείων εξασφαλίζοντας με κύρια κατοικία για 5 έτη με υποβολή αίτησής τους στο άρθρο 8 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης