«Τάζει και ξανατάζει» την τροπολογία για την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί, που «σκοτώνει» τον ελληνικό αμπελώνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, αλλά η επιμαχη διάταξη δεν κατατίθεται στη Βουλή.

«Το περιμένουμε πριν κλείσει η χρονιά, επεξεργαζόμαστε τη σχετική ρύθμιση – τροπολογία γιατί εκ των πραγμάτων οφείλουμε, με βάση τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει, να βρούμε κάποιο ισοδύναμο για να αντικαταστήσει (σσ: τα έσοδα από τον φόρο) στο κρασί. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας, σύντομα θα υπάρξει η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οινοποιοί από την πλευρά τους φοβούνται ότι η χαθεί και αυτή η χρονιά στον «βωμό των εσόδων», καθώς τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν συνηγορούν στην κατεύθυνση αυτή.

ΚΕΟΣΟΕ: Αν δεν καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης τώρα, ο αμπελοοινικός κλάδος θα καταρρεύσει οριστικά

Αν δεν καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί τώρα και όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως προσφάτως ανακοινώθηκε, ο κλάδος της αμπελοοινικής οικονομίας της χώρας θα καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Και κυρίως θα πληγεί ο αμπελουργικός κόσμος της Ελλάδας, και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας που συνεχίζουν να λειτουργούν έξω απ΄τα κυκλώματα της παραβατικότητας και της παρανομίας που έχουν γίνει πλέον καθεστώς στην αμπελοοινική αγορά.
Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για το μέλλον του κρασιού στην Ελλάδα είναι ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου
Αυτό είναι το συμπέρασμα της πανελλήνιας σύσκεψης που έγινε στην ΚΕΟΣΟΕ και αυτό αποτυπώνει ανάγλυφα την θλιβερή πραγματικότητα μακριά από πολιτικαντισμούς, λαϊκισμούς και μεγαλοστομίες.

«΄Η μηδενίζεται σήμερα ο ΕΦΚ στο κρασί ή αφανίζεται αύριο η ελληνική αμπελουργία» δήλωσε με έμφαση και πρόδηλη αγανάκτηση ο Πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Γ. Μάρκου, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό ψήφισμα.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

«Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας διαπίστωσαν ότι σήμερα επικρατούν οι πλέον στρεβλές και άναρχες συνθήκες στην ιστορία της εσωτερικής αμπελοοινικής αγοράς, οι οποίες έχουν ήδη δραματικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα πολλών οινοποιείων, κυρίως συνεταιριστικών, αφού:
-παρατηρείται ότι τα παράνομα οινοποιεία που παραλαμβάνουν και διακινούν οίνους χωρίς παραστατικά έχουν αυξηθεί και ότι η παραβατική μεθοδολογία τους, είναι περισσότερο οργανωμένη το δεύτερο χρόνο επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί

-τα αποθέματα αρκετών συνεταιριστικών οινοποιείων είναι υψηλά ως αποτέλεσμα της εμπορικής τους δυσπραγίας, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τους παράνομα διακινούμενους οίνους από οινοποιεία που τους διαθέτουν σχεδόν στη μισή τιμή

-το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών καθιστά ευάλωτους τους αμπελουργούς έναντι των παράνομων κυκλωμάτων, τα οποία επιζητούν να προμηθευτούν την σταφυλική παραγωγή χωρίς φορολογικά παραστατικά

Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων πλήττει πλέον εξοντωτικά τα συνεταιριστικά οινοποιεία, τα οποία εξάντλησαν τα περιθώρια επιβίωσής τους, αφού πλέον δε μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά εξαιτίας της καθιέρωσης του παράνομου εμπορίου οίνου, ως κύριας μεθόδου συναλλαγών στην αμπελοοινική αγορά.

Μετά τις διαπιστώσεις αυτές και εν μέσω του τρυγητού, οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας απευθύνουν δραματική έκκληση στην πολιτική ηγεσία να προβεί σε μηδενισμό του συντελεστή ΕΦΚ στο κρασί σήμερα και όχι έως το τέλος του χρόνου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης