Στη σταδιακή αποδέσμευση εκατοντάδων χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών προσανατολίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όσον αφορά σε οφειλές προς το Δημόσιο.

Βασική προϋπόθεση είναι οι οφειλέτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σταδιακή αποδέσμευση εκατοντάδων χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών προσανατολίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όσον αφορά σε οφειλές προς το ΔημόσιοΟι ανακοινώσεις έγιναν διά στόματος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, σε επαφές που είχε με προϊσταμένους των εφοριών, τελωνείων και του Γενικού Χημείου του Κράτους, κατά τη διάρκεια διημερίδας που ξεκίνησε χθες για την ανάλυση των αποτελεσμάτων της Αρχής κατά το 2018 και την παρουσίαση των στόχων της για το 2019.

O κ. Πιτσιλής ενημέρωσε πως στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΑΑΔΕ για το 2019 θα γίνουν δύο μεγάλες αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Η πρώτη αφορά στην οργανωτική αλλαγή της διεύθυνσης ελέγχων για την καλύτερη στόχευση και τον εντοπισμό των υποθέσεων υψηλής παραβατικότητας. Η δεύτερη αφορά σε τελωνειακούς ελέγχους από κινητές ομάδες.

Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2019 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ολοκλήρωση του έργου για τον εντοπισμό των κινδύνων μη συμμόρφωσης, τους ελέγχους της διεύθυνσης φορολογικής συμμόρφωσης για όσους έχουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb τα οποία δεν δηλώνουν, τη διενέργεια ελέγχων στον ΦΠΑ και στο εισόδημα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια παραβατικότητας και υποτροπής, ελέγχους με βάση τυχαίο δείγμα φορολογουμένων αλλά και ελέγχους για το λαθρεμπόριο σε καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 περιλαμβάνει και μεταρρυθμιστικές δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, το προσωπικό, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων στη φορολογία κεφαλαίου (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ά.), την αυτόματη ενημέρωση του μητρώου των φορολογουμένων αξιοποιώντας τα στοιχεία τους από τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και την προοδευτική αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης, έως το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί το κέντρο είσπραξης οφειλών Αττικής.

Σημειώνεται ότι η προοδευτική αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών αφορά τους συνεπείς οφειλέτες και αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, ο στόχος είναι κάθε φορά που ο οφειλέτης καταβάλλει τη δόση στο πλαίσιο ρύθμισης για τα χρέη του, να αποδεσμεύεται προοδευτικά και ένα ποσό πολλαπλάσιο αυτής από τον δεσμευμένο τραπεζικό του λογαριασμό. Ο ακατάσχετος λογαριασμός τίθεται σε ισχύ προοδευτικά από τον Μάρτιο. Το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.

Παράλληλα, με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, θα δημιουργηθεί και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εναλλαγής των θέσεων των υπαλλήλων, όπως προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Η δημιουργία του νέου αυτού πλαισίου θα ολοκληρωθεί σύντομα, όπως διευκρίνισε ο Γ. Πιτσιλής.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει και εφέτος κατά την περίοδο υποβολής των δηλώσεων περιοδείες σε απομακρυσμένες περιοχές, με σκοπό την άμεση και επί τόπου ενημέρωση των φορολογουμένων σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους προϊσταμένους των εφοριών, των τελωνείων κι άλλων υπηρεσιών, ο διοικητής της ΑΑΔΕ τους συνέστησε να μην εφησυχάζουν, καλώντας τους να εντείνουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ο κ. Πιτσιλής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα του περασμένου έτους, ξεχωρίζοντας την υπέρβαση του στόχου των εσόδων κατά 814 εκατ. ευρώ, αλλά και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης