«Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές, αλλά δεν είναι άκαμπτες» ανέφερε ο επίτροπος Μοσκοβισί, αναπτερώνοντας τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, αλλά και τις κυβερνητικές προσδοκίες, αφού επάνω στη δήλωση αυτή μπορεί να «χτίσει» ακόμη ένα πολιτικό αφήγημα.

Το θέμα της ελληνικής δέσμευσης περικοπών στις συντάξεις το 2019 θα επανεξεταστεί και μάλιστα αφού η χώρα έχει επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή τη μεταμνημονιακή εποχήΤο θέμα της ελληνικής δέσμευσης περικοπών στις συντάξεις το 2019 θα επανεξεταστεί και μάλιστα αφού η χώρα έχει επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή τη μεταμνημονιακή εποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε σαφές, ωστόσο, ότι πρέπει να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ότι η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

«Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι θα έρθει για ενδέκατη φορά στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.

Η τοποθέτηση του επιτρόπου Μοσκοβισί έγινε έπειτα από συνάντηση που είχε στο κτήριο του ΥΠΟΙΚ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτημα για το αν είναι εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλο διάστημα (έως το 2060), ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπερπλεονασμάτων. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως λιτότητα. Γιατί αυτό, όπως είπε, θα επιδείνωνε την πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί εστίασε στο σκέλος της ανάπτυξης και έφερε ως παράδειγμα το 40 σελίδων ρεπορτάζ γαλλικής εφημερίδας στο οποίο δίνεται έμφαση στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι πρόγραμμα. Είπε ότι τόσο η Επιτροπή όσο και οι θεσμοί θα έρχονται στην Ελλάδα, αλλά με πολύ διαφορετικές διαδικασίες. Εξήγησε ότι η Ελλάδα εντάσσεται πια στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά θα διασφαλίζεται η μεταμνημονιακή τήρηση των συμφωνηθέντων και η διασφάλιση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ότι αυτή είναι η 10η επίσκεψή του στη χώρα μας τα τελευταία έξι χρόνια ως υπουργός Οικονομικών και ως επίτροπος, και δείχνει την ισχυρή δέσμευση να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ΕυρωζώνηςΟ επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ότι αυτή είναι η 10η επίσκεψή του στη χώρα μας τα τελευταία έξι χρόνια ως υπουργός Οικονομικών και ως επίτροπος, και δείχνει την ισχυρή δέσμευση να παραμείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Παράλληλα, έκανε λόγο για διαφωνίες και για δύσκολες στιγμές, αλλά και για κοινό στόχο να βρεθεί λύση.

Αναφερόμενος στο τελευταίο Eurogroup τόνισε ότι υπάρχει μία ισχυρή συμφωνία για το χρέος και πλέον η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της, επανέρχεται στην κανονικότητα και ακολουθεί το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», δηλαδή την τακτική διαδικασία δημοσιονομικής επιτήρησης που ισχύει για όλα τα κράτη της Ε.Ε.

Επεσήμανε πως κατανοεί ότι οι Έλληνες υπέφεραν και πολλοί υποφέρουν ακόμα, ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και την έξοδο εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό. Και για αυτόν τον λόγο πρέπει να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στο μέλλον για την Ελλάδα, πρέπει να δημιουργηθεί κοινωνική δικαιοσύνη για τα παιδιά της Ελλάδας, όπως ανέφερε.

Ο επίτροπος έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι τα τρία χρόνια αυτά κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Επεσήμανε, επίσης, ότι σε μεγάλο μέρος είναι δική του επιτυχία η συμφωνία του Eurogroup.

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε και αυτός τα ευχαριστήριά του στον επίτροπο για τον ρόλο που διαδραμάτισε.

Είπε ότι υπήρχαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά πάνω από όλα υπήρχε κοινή στάση αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης