Άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων με τη δημοσίευση των αποφάσεων του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και των εντύπων Ε1 και Ε3 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με το άνοιγμα της εφαρμογής αναμένεται να υποβληθούν αρχικά χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν πιστωτικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι πρώτες επιστροφές φόρου να δοθούν σύντομα προκειμένου να πέσει περισσότερη ρευστότητα στην αγορά και την οικονομία γενικότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο συνολικός αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που πρόκειται να υποβληθούν υπολογίζονται σε περίπου 6,5 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική πύλη της θα ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης και προς το παρόν δεν υπάρχει τροποποίηση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής (30 Ιουνίου) ή του σχήματος των διμηνιαίων δόσεων εξόφλησης (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος) για τα φυσικά πρόσωπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχουν αφήσει παραπάνω από ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων και διευκολύνσεων στη σκιά της πανδημίας.

Στο βασικό έντυπο Ε1 ουσιαστικές αλλαγές δεν υπάρχουν σε σχέση με πέρυσι. Οι φορολογούμενοι όμως θα διαπιστώσουν ότι στο Ε1 έχει καταργηθεί ο πίνακας 10, στον οποίο καλούνταν να δηλώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να τους πιστωθεί τυχόν επιστροφή φόρου.

Αντ’ αυτού, θα δουν πως εφόσον προκύπτει στο πλαίσιο της αυτόματης εκκαθάρισης ποσό προς επιστροφή, θα εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησης του λογαριασμού πληρωμών στη Φορολογική Διοίκηση (του αριθμού ΙΒΑΝ), η οποία πραγματοποιείται με υποβολή ηλεκτρονικής Αίτησης/Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) στο περιβάλλον TAXISnet, σύμφωνα με την Α. 1019/2020 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Κατά την υποβολή της δήλωσης, μέσω υπερσύνδεσμου, δίνεται η δυνατότητα στον υπόχρεο να μεταβεί στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή, ενώ ο/η σύζυγος/ΜΣΣ στην περίπτωση που με βάση την εκκαθάριση της κοινής τους δήλωσης δικαιούται επιστροφή φόρου, θα εισέλθει σε αυτή με τους δικούς του/ης κωδικούς πρόσβασης. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού, αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης