Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις στα Ταμεία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 10:22
Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις στα Ταμεία

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων όσον αφορά στα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και να βάλουν τους κωδικούς ΑΦΜ  και ΑΜΚΑ τουςΣτις 10.30 η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος θα κάνουν τα εγκαίνια της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα γραφεία διοίκησης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Έκτοτε, οι οφειλέτες των ταμείων θα δύνανται να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 30 Σεπτεμβρίου .

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και να βάλουν τους κωδικούς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ τους.

Αμέσως θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους, μαζί με τις προσαυξήσεις. Μέσω της πλατφόρμας θα είναι σε θέση να ενημερωθούν για το εάν υπάρχει δυνατότητα να επανυπολογίσουν τις οφειλές τους με βάση την κατώτερη μηνιαία εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου (περίπου 158 ευρώ).

Για όσους μπορούν να την επιλέξουν, θα δουν το χρέος να κουρεύεται 55% στη βασική οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα. Το κούρεμα θα μπορεί να φθάσει και το 69,9% επί του συνολικού ποσού.

Η ρύθμιση μπορεί να φθάσει τις 120 δόσεις, πάντως οι υπόχρεοι δεν θα πρέπει να καταβάλλουν λιγότερα από 50 ευρώ μηνιαίως και 30 ευρώ οι αγρότες.

Από εκεί και πέρα μένει ο αιτών να επιλέξει τις δόσεις και να αποδεχθεί τη ρύθμιση.

Σημειώνεται πως, εάν δεν μπορεί να γίνει πιστοποίηση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα,  οι οφειλέτες πρέπει  να υποβάλουν την αίτησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Η ρύθμιση χάνεται σε τέσσερις περιπτώσεις:

α) εάν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης

β) εάν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019

γ) εάν δεν καταβληθούν εντός τριών μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπήχθησαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.

δ) εάν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 10:35