«H φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων συνεχίζει να εξασθενεί όπως υποδηλώνει η σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο το πρώτο τρίμηνο του έτους», υπογραμμίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές της γενικής κυβέρνησης διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, με αρνητικό αντίκτυπο στη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την οικονομική δραστηριότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου η τράπεζα σημειώνει ότι “εμφάνισε βελτίωση τόσο έναντι του στόχου όσο και του αντίστοιχου περυσινού χρονικού διαστήματος.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2017 δείχνουν ότι το πρωτογενές ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε €1,9 δισ., σημαντικά υψηλότερο, κατά € 1,5 δισ. έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017 με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος € 1,6 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

H ομαλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2017 σε ετήσια βάση στηρίχθηκε: (ι) στη μικρή αύξηση των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά € 0,3 δισ., (ιι) στη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά € 0,8 δισ. και (ιιι) στη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά € 0,4 δισ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού τους πρώτους πέντε μήνες του 2017 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) δείχνει:

• Σημαντική αύξηση των έμμεσων φόρων, σε ετήσια βάση, ό,τι δηλαδή συνέβη και κατά το 2016, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων. Ωστόσο, παρά την αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού, τα έσοδα αυτής της κατηγορίας υστερούν στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 έναντι της περυσινής περιόδου.

• Ελαφρά μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους, στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 κατά € 429 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, λόγω κυρίως της μείωσης των εσόδων από τον φόρο στην περιουσία εξαιτίας της διαφοράς στο χρονοδιάγραμμα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στα δύο έτη.

Το 2016, οι φορολογικές επιβαρύνσεις στο εισόδημα φυσικών και κυρίως νομικών προσώπων επηρέασαν αυξητικά τα έσοδα από άμεσους φόρους, ενώ οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές που επεβλήθησαν σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους.
Οι επιπλέον φορολογικές αυξήσεις στην αρχή του τρέχοντος έτους επιδρούν θετικά στα έσοδα από έμμεσους φόρους και στο πρώτο πεντάμηνο του 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης