Τη διαβεβαίωση ότι θα καλυφθούν ασφαλιστικά για όλο το διάστημα που εργάστηκαν όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη τα ένσημα, έδωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε: «Σήμερα αποστέλλονται στις επιχειρήσεις “Ζούρα” οι Πράξεις Επιβολής Εισφορών και μέσα σε διάστημα 30 ημερών όλοι οι εργαζόμενοι θα δουν την ασφαλιστική τους κάλυψη να αποκαθίσταται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι οι εργαζόμενοι θα καλυφθούν ασφαλιστικά, αναδρομικά, για όλο το χρονικό διάστημα που εργάζονταν και δεν καταβάλλονταν τα ένσημα από τον εργοδότη. Στους εργαζόμενους θα καταλογιστούν τα ένσημά τους από τη στιγμή που ο εργοδότης σταμάτησε να υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ).

Ο χρόνος αυτός θα λογιστεί ως συντάξιμος και θα ανακτήσουν πλήρως τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Θα μπορούν, επίσης, να λάβουν το επίδομα επίσχεσης εργασίας και να αιτηθούν να τους χορηγηθεί και έκτακτο επίδομα ενίσχυσης από τον ΟΑΕΔ».

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσώτης έκανε λόγο για «μαφιόζικες και τραμπουκικές συμπεριφορές της εργοδοσίας της επιχείρησης», η οποία, όπως είπε, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, παραβιάζει όλα τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ αρνείται εδώ και τρεις μήνες να πληρώσει τα δεδουλευμένα των μελών του συνδικαλιστικού σωματείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για εργασιακή ζούγκλα, για υπερωρίες που δεν πληρώνονται, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που καταργούνται και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι έχει ευθύνες γιατί κλείνει τα μάτια μπροστά σε όλα αυτά.

«Κανείς δεν είπε ότι η αγορά εργασίας έχει ρυθμιστεί πλήρως και επικρατεί κανονικότητα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ δεν φέρνουν αποτελέσματα. Κατά 10 μονάδες έπεσε η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας», αντέτεινε η κ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά την επιχείρηση «Ζούλα» και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων «έχει καταθέσει ένα πλάνο, ελέγχεται από το ΣΕΠΕ ως προς την τήρησή του και αν διαπιστωθεί μη συμμόρφωσή της θα της επιβληθούν πρόστιμα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης