Αυξημένα κατά 15% ήταν το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία σε σύγκριση με το  αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην αύξηση των απλήρωτων φόρων συνετέλεσε το γεγονός ότι το φετινό πεντάμηνο δεν υπήρχαν αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων όπως πέρυσι, με εξαίρεση ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων η μηνιαία δόση μεταφέρθηκε στο τέλος της ρύθμισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα χρέη στην εφορία ανήλθαν στο πεντάμηνο στα 2,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,64 προέρχονται από φόρους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 2,9 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,64 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

• Μόνο τον Μάιο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν στα 315 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν στα 84 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 275%.

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει τα 109,084 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 24,75 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 84,3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3.905.073. Μάλιστα, σε 1.299.004 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης