ΑΑΔΕ: Στη δημοσιότητα οι λίστες φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν οφειλές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017, 20:13
ΑΑΔΕ: Στη δημοσιότητα οι λίστες φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν οφειλές
Aναρτήθηκαν στο www.aade.gr τα ονόματα 8.909 φυσικών προσώπων και 14.083 νομικών προσώπων, οφειλετών του Δημοσίου ή/και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, αυτό συνέβη «στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης».
Βεβαίως η «λίστα» δεν είναι εκκαθαρισμένη και περιλαμβάνει επιχειρήσεις που έχουν όχι μόνο κλείσει εδώ και δεκαετίες, αλλά και «εξαφανιστεί» ακόμη και από τη μνήμη των πολιτών.
Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται μια εν μέρει φαιδρά εικόνα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό της φοροδιαφυγής για την ευρωστία της οικονομίας και την φορολογική δικαιοσύνη μεταξύ των πολιτών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της A.A.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν ειδοποιηθεί με e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής των οφειλών του.

Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017, 20:24