Μειωμένα πρόστιμα έως και 40% προβλέπονται για τους φορολογούμενους που υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση μετά την έκδοση της εντολής ελέγχου και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου.

Εγκύκλιος του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δίνει αναλυτικά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η μείωση των προστίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις για τους φορολογούμενους ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4512/2018, δηλαδή από 17.1.2018 και μετά.

Ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, για δηλώσεις που αφορούν σε φορολογικά έτη μετά την έναρξη ισχύος του Κώδικα Φορολογικής Διοίκησης προβλέπεται ότι:

-Για εκπρόθεσμες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών που αποστέλλεται στο πλαίσιο του ελέγχου, επιβάλλονται οι κυρώσεις για τη διαδικαστική παράβαση της υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Για εκπρόθεσμες δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, επιβάλλεται επί του ποσού του φόρου που προκύπτει προς καταβολή, αντί του προστίμου του άρθρου 54 ΚΦΔ, πρόστιμο που ισούται με το ποσό του προστίμου των άρθρων 58 παρ. 2, 58Α παρ. 2, ή 59 παρ. 1 του ίδιου ως άνω νόμου, κατά περίπτωση.
Ωστόσο, το εν λόγω πρόστιμο περιορίζεται στο 60% του αρχικώς προσδιορισθέντος, εφόσον η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό αυτής.

H δυνατότητα της εν λόγω μείωσης προστίμων δεν παρέχεται για τις δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές κατά την καταβολή υπολογίζονται οι αναλογούντες τόκοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης