ΑΑΔΕ: Επεκτείνεται το καθεστώς αναγκαστικής ακινησίας και για μοτοσυκλέτες, ώστε να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017, 16:39
ΑΑΔΕ: Επεκτείνεται το καθεστώς αναγκαστικής ακινησίας και για μοτοσυκλέτες, ώστε να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας
Οι επιβατικές ιδιωτικής χρήσης μοτοσυκλέτες δύνανται να τεθούν σε καθεστώς αναγκαστικής ακινησίας, λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης και έτσι να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την οποία δίνονται σχετικές διευκρινίσεις, ύστερα από ερωτήματα φορολογούμενων.

Ειδικότερα η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι με τις διατάξεις του αρ. 22 του ν. 2367/1953, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οχημάτων, να θέσουν αυτά είτε σε εκούσια είτε σε αναγκαστική ακινησία στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας. Στις διατάξεις αυτές, δεν υφίσταται διάκριση των οχημάτων τα οποία δύνανται να τεθούν σε ακινησία στη Δ.Ο.Υ.

Σημειώνεται ότι λόγοι αναγκαστικής ακινησίας, είναι η κλοπή ή υπεξαίρεση οχήματος καθώς και η ανωτέρα βία, όπως στην περίπτωση της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης, το οποίο έγινε δεκτό με την ΠΟΛ.1133/25.6.2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μετά και την ΠΟΛ.1147/3.7.2015.

Συνεπώς με βάση τα ανωτέρω, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, οι σχετικές εγκύκλιοι περιλαμβάνουν όλα τα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα οχήματα καθώς και τις δίκυκλες-τρίκυκλες μοτοσικλέτες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017, 16:40