«Τώρα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις, για να μην μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά και για να εφαρμόσουμε μεγάλο μέρος των αντίμετρων», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναδιαπραγματευθεί και το μέτρο του 2020 που συνδέεται με την μείωση του αφορολογήτου, με “αντάλλαγμα” ισόποσα φορολογικά αντίμετρα.

«Έχω ακούσει τόσα πράγματα τον τελευταίο καιρό. Πραγματικά δεν περίμενα από τη ΝΔ να θέσει έτσι το θέμα. Δεν μου ήταν βέβαια έκπληξη που η κ. Γεννηματά ευθυγραμμίστηκε αμέσως, και σε αυτό το θέμα, με τη ΝΔ. Να σας θυμίσω το 2017, όταν ψηφίζονταν τα μέτρα-αντίμετρα, τι λέγατε; Λέγατε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα και ότι μόνο τα μέτρα υπάρχουν. Και αυτό ήταν το λιγότερο που λέγατε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λέγατε ότι και τα δύο μέτρα-και οι συντάξεις και οι μειώσεις του αφορολόγητου- θα γίνουν το 2019. Μετά λέγατε δεν υπάρχουν τα αντίμετρα. Τα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, τα έλεγε η κ. Γεννηματά, και τώρα που φαίνεται ότι υπάρχουν αντίμετρα και υπάρχει και μια αμφισημία -που θα δούμε που θα εξελιχθεί η συζήτηση- έχετε πάθει τέτοιον πανικό που λέτε πράγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΔΗΣΥ και προσέθεσε: «Περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής. Φαντάζομαι ότι έχετε κάποιο μυστικό τρόπο να κάνετε αναλογιστικές μελέτες… Λοιπόν έτσι ήταν η συζήτηση το 2017 και απλώς τώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το 2017, όταν επιβλήθηκαν τα μέτρα-αντίμετρα, «και επιβλήθηκαν γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν το δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ», έλεγε τότε το ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 ότι θα είναι 1%.
«Μέχρι τον Ιούλιο του 2018 έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 1,4% και τώρα λέει ότι είναι 3,5%.

Γι΄ αυτό είμαστε σε άλλο κόσμο, και είμαστε εκτός του μνημονίου και έχουμε το δημοσιονομικό χώρο, και να μην μειώσουμε τις συντάξεις και να μην κάνουμε το αφορολόγητο και να παρουσιάσουμε πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων», είπε ο κ. Τσακαλώτος και παρατήρησε ότι τώρα εφημερίδες προσκείμενες στην αντιπολίτευση εκτιμούν ότι κόβονται τα αντίμετρα από την κυβέρνηση για να σωθούν οι συντάξεις, τα οποία αντίμετρα, κατά τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ, δεν υπάρχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα αντίμετρα θα υπάρχουν και σε τέσσερα χρόνια», είπε ο κ. Τσακαλώτος και απευθύνθηκε στη ΔΗΣΥ: «Προσπαθώ τα τελευταία δύο χρόνια να βρω ένα νήμα που να συνδέει το κόμμα σας με τη Σοσιαλδημοκρατία και δεν το βρίσκω.

Βλέπω μια απόκλιση από τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη. Βλέπω ένα κόμμα που θέτει ζητήματα, πέρα από το να προσπαθεί να φέρει σε αμηχανία την κυβέρνηση χωρίς να το καταφέρνει. Ξέρετε τέτοια κόμματα αποδεικνύονται αναλώσιμα. Και είναι αναλώσιμα και από τη ΝΔ. Ο κ. Σταμάτης (σ.σ. ήταν παρών ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης), για πρωινό έχει τρία τέσσερα κόμματα, και μετά αποφασίζει τι θέλει το υπόλοιπο της ημέρας του».

Ε. Τσακαλώτος σε ΚΙΝΑΛ: Δεν είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα

Πρωτοφανείς λεκτικές επιθέσεις κατά του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Προσπαθώ να δω ένα νήμα που σας ενώνει με την σοσιαλδημοκρατία και δεν το βρίσκω», είπε ο κ. Τσακαλώτος ξεκινώντας την “φουλ” επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής και την ηγεσία του.
«Βλέπω ένα κόμμα που δεν θέτει ζητήματα και αυτά τα κόμματα ξέρετε είναι πολύ αναλώσιμα γιατί δεν μπαίνουν στην ευρωπαϊκή ιστορία. Να ξέρετε πως ο κ. Σταμάτης από τη ΝΔ τρώει 3-4 τέτοια κόμματα κάθε μέρα στο πρωινό του».

Και συνέχισε λέγοντας πως «η κ. Φώφη Γεννηματά ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το θέμα της περικοπής των συντάξεων. Να θυμίσω την συζήτηση του 2017; Τότε λέγατε πως δεν υπάρχουν αντίμετρα, μόνο μέτρα.

Και τώρα που φαίνεται πως υπάρχουν αντίμετρα, υπάρχει μια αμφισημία και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση».

Ε. Τσακαλώτος: Ποτέ δεν ευχήθηκα να πεθάνουν 70άρηδες

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του επιχειρήματός του για την θνησιμότητα των παλαιών συνταξιούχων τις επόμενες 10ετίες που συνιστά το βασικότερο επιχείρημα της κυβέρνησης για να αποδείξει ότι η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Για την αναφορά του αυτή, σημειώνεται ότι του ασκήθηκε εντονότατη κριτική.

Ο κ. Τσακαλώτος “απάντησε” στις επικρίσεις λέγοντας προς την αντιπολίτευση: «περιμένω τις δικές σας αναλογιστικές μελέτες που δεν θα μιλούν ούτε για θνητότητα, ούτε για διάρκεια ζωής. Εσείς έχετε μάλλον άλλον τρόπο να μιλάτε γι αυτά.
Είναι πολύ βαρύ να κατηγορούν κάποιοι έναν υπουργό ή έναν πρωθυπουργό ότι εύχονται να έχουν πεθάνει άνθρωποι. Το ξέρετε πως δεν έχω πει, ούτε ευχηθεί αυτό», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Απάντησε ότι «δεν είναι σωστό για το δημόσιο διάλογο να κατηγορεί έναν υπουργό ότι θέλει να πεθάνουν άνθρωποι, δεν είπα αυτό».

Αναφερόμενος προσωπικά σε Βουλευτή είπε «το ξέρω ότι το ξέρεις ότι δεν θα μπορούσα να το πω αυτό». Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε τελειώσει την διαδικασία (διαπραγμάτευσης), δεν βοηθά αυτή η συζήτηση σε τίποτα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης