Η τρίτη αίτηση για την ακύρωση της επένδυσης στο Ελληνικό υποβλήθηκε την Τετάρτη από 32 κάτοικους των Δήμων Αλίμου, Βούλας, Γλυφάδας, Πειραιά και Καλλιθέας. Αυτή τη φορά στρέφονται κατά του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε την 1η Μαρτίου 2018 και αφορούσε την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής.

Όπως αναφέρουν στην αιτιολογία τους για την κατάθεση της αίτησης, το διάταγμα αυτό (της 1ης Μαρτίου 2018) είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στη Σύμβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, όπως είναι αντίθετο και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις, αλλά προσκρούει και στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρίζονται ότι η έκταση του Ελληνικού στην ουσία ιδιωτικοποιείται, συμπληρώνοντας πως θα έπρεπε στα αρχικά στάδια να είχε εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ζητούν δε να τεθεί η «εκποίηση» της έκτασης σε δημοψήφισμα, ως εθνικό θέμα σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Αμέσως μετά την προσφυγή 507 κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και 4 νομικών προσώπων (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού), την ακύρωση του διατάγματος ζήτησαν και δυο οικολογικές οργανώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και η «Οικολογική Συνεργασία» με το αίτημα να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα του, έκτασης των 243 στρεμμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης