«Το ΔΝΤ δεν ανησυχεί για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα» δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, σύμφωνα με το Reuters, σε μία ένδειξη ότι το Ταμείο κάνει ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις του για νέο AQR και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι δηλώσεις Τόμσεν έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στο ελληνικό χρηματιστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τόμσεν, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, χαρακτηρίζει «εποικοδομητικό» το σχέδιο της ΕΚΤ να δρομολογήσει τα τεστ αντοχής τον Φεβρουάριο και να ανακοινώσει έως τον Μάιο τα αποτέλεσμά τους, νωρίτερα από ό,τι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, τονίζοντας παράλληλα πως αυτό που θέλει το Ταμείο είναι «η σιγουριά πως η Ελλάδα έχει μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Να σημειωθεί πως μόλις στις 14 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ επέμενε διά του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις στη διεξαγωγή ελέγχου της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών (AQR) και διεξαγωγή stress test.

Οι δηλώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την καταβαράθρωση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, καθώς εκτίναξαν την επενδυτική αβεβαιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, έπειτα από σειρά παρεμβάσεων της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ, βρέθηκε κοινό έδαφος στην επίσπευση της διεξαγωγής και ανακοίνωσης των τεστ αντοχής.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης