Όταν ο ιδρυτής της IKEA, Ινγκβαρ Κάμπραντ, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, το περασμένο Σάββατο, κατείχε την 8η θέση στην κατάταξη του Bloomberg με τους δισεκατομμυριούχους, με την αξία της περιουσίας του να ανέρχεται στα 58,7 δισ. δολ..

Μετά τον θάνατό του, η περιουσία του, επί της ουσίας, θα διασκορπιστεί, λόγω μιας απόφασής που είχε λάβει ο ίδιος, προκειμένου να διασφαλίσει τη μακρά ανεξαρτησία και επιβίωση του “κολοσσού” του λιανεμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάμπραντ πήγαινε κόντρα στον τίτλο του ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, έχοντας προ δεκαετιών “διαμοιράσει” τον έλεγχο της εταιρείας του σε ένα δίκτυο ιδρυμάτων και εταιρειών συμμετοχών.

Έτσι, σύμφωνα με το Bloomberg, οι διάδοχοι/κληρονόμοι του Κάμπραντ δεν θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της IKEA. Θα έχουν μια μικρότερης αξίας περιουσία που προέρχεται από την Ikano Group, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία άγγιζαν τα 10 δισ. δολ. το 2016.

Τα περισσότερα καταστήματα IKEA ανήκουν στην Stichting Ingka Foundation, μία ολλανδική οντότητα που ιδρύθηκε, έχοντας ως αντικείμενο τις δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς και την «υποστήριξη της καινοτομίας» στο σχέδιο. Πέρα από το φιλανθρωπικό της έργο, το καταστατικό της επιτρέπει την επανεπένδυση των κερδών της στην εταιρεία, σύμφωνα με τον Per Heggenes, τον CEO της Ikea Foundation.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εμπορικά σήματα, για παράδειγμα, της εταιρείας βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της Interogo Foundation, στο εποπτικό συμβούλιο της οποίας, τα μέλη της οικογενείας Κάμπραντ “αποτελούσαν και θα αποτελούν μειοψηφία”.

Αυτού του είδους η δομή που θέσπισε ο Κάμπραντ τη δεκαετία του 1980, διασφαλίζει ότι η ΙΚΕΑ θα βρίσκεται εκτός του άμεσου ελέγχου της οικογενείας.

Ο Κάμπραντ ήθελε να διασφαλίσει ότι η IKEA, με τη σημερινή της μορφή, θα “ζούσε” πολλά περισσότερα χρόνια από τον ιδρυτή της.

Ο Κάμπραντ «δεν ενδιαφερόταν για τα χρήματα”, είχε πει ο Heggenes το 2012. “Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον τρόπο που είχε δομήσει τον έλεγχο της εταιρείας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης