Στρατηγική επένδυση ύψους, περίπου, 400 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) Ebury, η οποία έχει παρουσία και στην Αθήνα, ανακοίνωσε η τράπεζα Banco Santander.

   Η επένδυση εξαγοράς του 50,1% της Ebury, κορυφαίας fintech εταιρείας στον χώρο του συναλλάγματος και των διεθνών πληρωμών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, «είναι σε απόλυτη αρμονία με την ψηφιακή στρατηγική της Santander να επιταχύνει την ανάπτυξή της μέσω νέων συνεργασιών» όπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ebury, η οποία, με έδρα το Λονδίνο, δραστηριοποιείται σε 19 χώρες και 140 νομίσματα και αναπτύσσεται με 50% ρυθμό ανάπτυξης ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2017 η Ebury διαθέτει γραφείο στην Αθήνα και είναι η πρώτη εταιρία του είδους της που επέλεξε την Ελλάδα στο πλαίσιο της διεθνούς της ανάπτυξης. Η δε Santander, εξυπηρετεί πάνω από 4 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων πάνω από 200.000 δραστηριοποιούνται διεθνώς.

   Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής, η Santander θα εξαγοράσει το 50,1% της Ebury, έναντι 350 εκατ. στερλινών (περίπου 400 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 70 εκατ. στερλίνες (περίπου 80 εκατ. ευρώ) θα είναι μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της Ebury σε νέες αγορές, όπως τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Η Τράπεζα αναμένει απόδοση στα επενδυόμενα κεφάλαια της (RoIC ) της τάξεως του 25% μεσοπρόθεσμα. Οι επενδυτές της Ebury, συμπεριλαμβανομένων των δύο συνιδρυτών και της διοίκησης, θα επανεπενδύσουν στην επιχείρηση και η διοικητική ομάδα της Ebury θα παραμείνει στην επιχείρηση για να ηγηθεί της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της Ebury.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Η Ana Botín, εκτελεστική πρόεδρος της Banco Santander, δήλωσε:

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας σε ποσοστό 60% στις συνολικές θέσεις εργασίας και 40% στο ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων οικονομιών (…). Η συνεργασία με την Ebury, επιτρέπει στην Santander να προσφέρει καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες και προϊόντα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες, που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμα μόνο τους μεγάλους εταιρικούς πελάτες».

   Οι Juan Lobato και Salvador García, συνιδρυτές της Ebury, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 134 εκατ. στερλίνες από την ίδρυση της επιχείρησής το 2009, δήλωσαν:

«Συνδυάζοντας μια μεγάλη τράπεζα με μια ευέλικτη fintech εταιρεία, σημαίνει ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας τα προτερήματα και των δύο αυτών διαφορετικών κόσμων: οι πελάτες μας μπορούν να ωφεληθούν από την τεχνολογία μας και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας γνωρίζοντας ότι έχουν να κάνουν με ένα από τα πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο κόσμο». Το 2018 η Ebury εκπλήρωσε πάνω από 16,7 δισ. στερλίνες σε πληρωμές για τους 43.000 πελάτες της.

   Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Sergio Rial, διευθύνων σύμβουλος της Santander στην Βραζιλία και εκτελεστικός υπεύθυνος της Santander για τον τομέα των διεθνών υπηρεσιών εμπορίου, θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ebury ως πρόεδρος. H Ebury θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα, με την υποστήριξη της Santander.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης