Αύριο Τετάρτη ξεκινά η κύρια φάση διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά θέματα, με την πρώτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι στη συνάντηση να δώσει το «παρών» ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ σε αυτήν θα τεθεί επί τάπητος το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την εγχώρια ενεργειακή αγορά, όπως για παράδειγμα το μέτρο «γέφυρα» που θα αντικαταστήσει τα ΝΟΜΕ μέχρι την έναρξη του Target Model.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, από την ατζέντα δεν θα απουσιάσει το θέμα της οικονομικής διάσωσης της ΔΕΗ, με δεδομένο εξάλλου ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το α’ εξάμηνο, αλλά και της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή που θα τα συνοδεύει.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, και στην έκθεση της ΕΥ δεν υπάρχει καμία πλέον αναφορά σε ουσιώδη αβεβαιότητα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας, τότε η ελληνική πλευρά θα έχει να επιδείξει μία απτή απόδειξη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων οικονομικής ανάταξης της επιχείρησης που έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή.

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογη ρύθμιση από το υπουργείο Ενέργειας θα προβλέπει την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ – ακυρώνοντας την τελευταία δημοπρασία, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα. Ως επιχείρημα για την κατάργηση του μέτρου, η ελληνική πλευρά θα αναδείξει την οικονομική ζημία που έχουν προκαλέσει στη ΔΕΗ οι δημοπρασίες, την οποία υπολογίζει σε 600 εκατ. ευρώ.

Είναι πιθανό ήδη από την πρώτη συνάντηση να τεθεί το θέμα μέτρων που θα υποκαταστήσουν τις δημοπρασίες, δίνοντας πρόσβαση στους προμηθευτές ρεύματος σε ηλεκτρική ενέργεια ανταγωνιστικού κόστους, έως την έναρξη του Target Model.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο γι’ αυτό τον σκοπό είναι η δημιουργία συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που θα διατίθενται από τη ΔΕΗ και θα διαπραγματεύονται σε καθημερινή βάση μέσω του Χρηματιστηρίου.

Αν και τα συμβόλαια αυτά δεν θα προβλέπουν φυσική παράδοση και επομένως θα είναι ένα καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν, θα δώσουν τη δυνατότητα στους προμηθευτές να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο πιθανής αύξησης των τιμών στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, «θωρακίζοντάς» τους έτσι από τις όποιες απώλειες.

Όσον αφορά την κατάργηση των δημοπρασιών, αλλά και την αναθεώρηση του στόχου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% που επιδιώκει η ελληνική πλευρά, το ΥΠΕΝ ποντάρει πολλά στην αλλαγή του πλαισίου διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, το οποίο έχει επιφέρει το σχέδιο για «επιθετική» απολιγνιτοποίηση.

Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση της ενεργειακής αγοράς γίνονται με ορίζοντα τις αρχές Νοεμβρίου. Νωρίτερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, με δεδομένο ότι πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι τουλάχιστον η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ να δρομολογηθεί μέσα στον Οκτώβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης