Στις καλένδες το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, 17:18
Στις καλένδες το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων
Ανοιχτό άφησε σήμερα ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, το ενδεχόμενο νέας παράτασης στον διαγωνισμό για την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ.

«Είναι φυσιολογικές τέτοιου είδους παρατάσεις, θα δούμε και τις προτάσεις των επενδυτών» ανέφερε ο κ. Σταθάκης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τον εθνικό ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό.

Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα λιγνίτη του Αμύνταιου για την οποία έχουν λήξει οι κανονικές ώρες λειτουργίας (βρισκόταν σε περιορισμένο καθεστώς για περιβαλλοντικούς λόγους).

Το ΥΠΕΝ επικαλείται υπουργική απόφαση του 2015 στην κατεύθυνση αυτή, ενώ χθες ο κ. Σταθάκης υπέγραψε διευκρινιστική υπουργική απόφαση που διασφαλίζει την κανονική συνέχιση της λειτουργίας ενώ παράλληλα η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την Κομισιόν για τις προτάσεις για το μέλλον της μονάδας.

Για το καλώδιο της Κρήτης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κατασκευαστεί με κοινοτικές επιδοτήσεις και να διατηρηθεί το έργο PCI για τη διασύνδεση της Κύπρου, ωστόσο στη βάση των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Βρισκόμαστε σε διάλογο με την Κομισιόν, ελπίζουμε να έχει θετικό τέλος σύντομα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η μονάδα του Αμύνταιου περιλαμβάνεται στην εθνική στρατηγική ενώ για τη 2η μονάδα της Μελίτης, "χωράει” στον σχεδιασμό μόνο εάν γίνουν περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις στα υπόλοιπα λιγνιτικά εργοστάσια.

Για τις πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης που αποσύρονται, τόνισε ότι εάν προκύψει κενό μέχρι να κατασκευαστεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση, οι μονάδες θα βρίσκονται σε εφεδρεία και εάν χρειαστεί θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών.

Για τα χρέη βιομηχανιών προς τη ΔΕΗ αποκάλυψε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία διαλόγου με τη Χαλυβουργική και τη Λάρκο ενώ το υπουργείο προτίθεται να εξαντλήσει τον ρόλο του για την εξεύρεση λύσης.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, 17:26