Στα πρώτα τρία αεροδρόμια της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται το αεροδρόμιο της Αθήνας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ετήσιου AirHelp Score, το οποίο αξιολογεί παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση της AirHelp, εταιρεία για τα δικαιώματα των επιβατών, για ακόμα μια φορά, ο διεθνής αερολιμένας της Αθήνας έχει τη δική του θέση στην νικητήρια τριάδα των αεροδρομίων με επίδοση 8.38, ανάμεσα σε 132 αεροδρόμια που αναλύθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αεροδρόμιο της Ελλάδας σκόραρε συγκεκριμένα 8,1 στην ακρίβεια των πτήσεων, 9,0 στην ποιότητα υπηρεσιών και 8,7 στην ποιότητα των εμπορικών υπηρεσιών. Η Ελλάδα δείχνει ότι σέβεται και αγαπά τον ταξιδιώτη προσφέροντας του υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και πολύ καλές επιδόσεις παγκοσμίως.

Οι ταξιδιώτες απόλαυσαν την καλύτερη εμπειρία δίνοντας την πρωτιά και φέτος στο Hamad International Airport. Δεύτερο είναι το Tokyo Haneda International Airport και ακολουθεί ο διεθνής αερολιμένας της Αθήνας. Το αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν, το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ και το αεροδρόμιο Πορτέλα της Λισαβόνας κατατάχθηκαν στις κατώτατες θέσεις. Όλα τα αεροδρόμια αξιολογήθηκαν βάσει της απόδοσης στους τομείς της ποιότητας υπηρεσιών, των τροφίμων και των επιλογών καταστημάτων.

Σημειώνεται πως η επιλογή των 132 αεροδρομίων έγινε με βάση τα πιο πολυσύχναστα και πιο γνωστά αεροδρόμια του κόσμου, ενώ αποκλείστηκαν άλλα για τα οποία δεν μπόρεσαν να συλλεχθούν στοιχεία. Το διάστημα που εξετάστηκαν είναι μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2018 και 31 Δεκεμβρίου 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, το AirHelp Score 2019 στις αξιολογήσεις των αεροδρομίων, καταδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στον αντίστοιχο κατάλογο για τις αεροπορικές εταιρείες.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Ελλάδας φιγουράρει για ακόμα μια φορά στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως με το εντυπωσιακό σκορ επίδοσης 8,38. Η επιτυχία του ελληνικού αεροδρομίου βασίζεται στην επιδίωξη ενός εξαιρετικού χρόνου απόδοσης και στην ποιότητα των υπηρεσιών.

Οι ταξιδιώτες εκτιμούν την ακρίβεια και επιθυμούν τη φιλική εξυπηρέτησή τους στις χώρες που επισκέπτονται, ενώ οι εμπειρίες που βιώνουν κάθε φορά πρέπει να είναι αντάξιες των προσδοκιών τους και ακόμα καλύτερα να τις ξεπερνούν.

Οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν από και προς την Ελλάδα, μένουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες του αεροδρομίου γι’ αυτό και το κατατάσσουν ανάμεσα στα 3 καλύτερα αεροδρόμια παγκοσμίως» αναφέρει ο Παναγιώτης Διβάνης, ειδικός της AirHelp για τα δικαιώματα των επιβατών.

Αεροπορικές εταιρείες

Την υψηλότερη βαθμολογία στις αεροπορικές εταιρείες βάσει του AirHelp Score για το 2019 έχει η Qatar Airways, η οποία, όπως αναφέρεται, επιτυχημένα διατηρεί την πρώτη θέση από το 2018 λόγω της συνέπειας στην αποτελεσματική διεκπεραίωση επεξεργασίας αιτήσεων και της υψηλής ακρίβειας. Συγκεκριμένα, η Qatar Airways σημείωσε 7,8 για τη διαχείριση των αποζημιώσεων και 8,4 για την έγκαιρη απόδοσή της.

Την Qatar Airlines, στις θέσεις κατάταξης ακολουθούν οι εταιρείες American Airlines, Aeromexico, SAS, Scandinavian Airlines και Qantas στην δεύτερη έως πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Ενώ οι top πέντε αεροπορικές κατατάχθηκαν σε καλές θέσεις για θέματα που αφορούν στους επιβάτες, όπως η επεξεργασία των πληροφοριών αποζημίωσης και η ακρίβεια, πολλές από τις χαμηλά καταταγμένες αεροπορικές όπως η Ryanair, Korean Air, Easy Jet και Thomas Cook Airlines, έγιναν φέτος πρωτοσέλιδα για κακή διαχείριση των επιβατών. Για παράδειγμα, το προσωπικό της Ryanair προχώρησε σε απεργία, προκαλώντας αμέτρητες καθυστερήσεις, και μετά αρνήθηκαν να πληρώσουν την αποζημίωση την οποία δικαιούνταν οι επιβάτες. Αυτό δείχνει ότι η κακή διαχείριση των επιβατών, όταν το σχέδιο πτήσης δεν πάει καλά, θα φανεί και στην θέση της κατάταξης.

Ο δείκτης ικανοποίησης των αεροπορικών εταιρειών προκύπτει κατά 33,33% από την ακρίβεια των πτήσεων των εταιρειών, κατά 33,33% από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν (άνεση αεροσκάφους, εξυπηρέτηση πληρωμάτων, προσφερόμενα γεύματα) και κατά 33,33% από τη συμπεριφορά των εταιρειών στη διαχείριση και έγκαιρη απόδοση των αποζημιώσεων.

Οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, Olympic Air και Aegean Airlines, βρέθηκαν στην 31η και 48η θέση αντίστοιχα, αφήνοντας το δικό τους στίγμα και άλλες αεροπορικές εταιρείες πίσω στην παγκόσμια κατάταξη.

Σημειώνεται πως το AirHelp Score λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 2015, και για να δημιουργηθεί αυτή η κατάταξη, η AirHelp έχει χρησιμοποιήσει κορυφαίες πηγές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της βάσης δεδομένων στατιστικών πτήσεων, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες στον κόσμο, δεκάδες χιλιάδες απόψεις πελατών και τη δική της εμπειρία στην παροχή βοήθειας σε 10 εκατομμύρια επιβάτες σε ολόκληρο τον κόσμο, στην διαδικασία αποζημίωσης μετά από μια καθυστερημένη πτήση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης