O ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα του αμερικανικού, που έχει καταφέρει να ενισχυθεί αισθητά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, και οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να διευκολύνουν τις τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Societe Generale, η οποία πριν από λίγες ημέρες έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά δραστηριοτήτων της γερμανικής Commerzbank.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας, Λορέντζο Μπίνγι Σμάγκι, εξέφρασε την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν συμμαχίες και συγχωνεύσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών κολοσσών.

«Σε γενικές γραμμές, εάν δούμε την Ευρώπη, προφανώς υπάρχουν υπερβολικά πολλές τράπεζες και ο κλάδος είναι κατακερματισμένος. Πιστεύω λιοπόν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της περισσότερης συγκέντρωσης, εάν θέλει να ενισχύσει και την πραγματική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο Σμάγκι.

Σημείωσε δε ότι στη διαδικασία αυτή η Societe Generale «θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο», ενώ υπογράμμισε ότι για να προχωρήσουν συμφωνίες θα πρέπει «να γίνουν κάποια πράγματα και σε ρυθμιστικό επίπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή είδαν το φως πληροφορίες, που θέλουν την JPMorgan Chase και την Industrial Bank of China να ενδιαφέρονται για τη εξαγορά μεριδίου στην Deutsche Bank. Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν.

Τον Ιούνιο η γαλλική BNP Paribas εξαγόρασε την γερμανική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού DWS, που ανήκε στην Deutsche Bank, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία της στη γερμανική αγορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης