Μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, βγάζει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για το μοναδικό “πακέτο” πώλησης NPLs που σχεδιάζει για το τρέχον έτος η Εθνική Τράπεζα και το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως συναλλαγή μέσα στο α΄ εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με πηγές από την Εθνική Τράπεζα, το project με την επωνυμία «Earth», περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών που αφορούν οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, ύψους περίπου 1,1 δισ., από κάρτες περίπου 0,5 δισ. ευρώ και από δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά βάση ελεύθερους επαγγελματίες, ύψους περίπου 0,4 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για δάνεια μέσου ύψους οφειλής 10.000 ευρώ, σε μακροχρόνια καθυστέρηση (μέσος όρος τα 7 χρόνια) και σχεδόν εξ ολοκλήρου καλυπτόμενα από προβλέψεις.

Σύμβουλος πώλησης του χαρτοφυλακίου NPLs είναι η Morgan Stanley, η οποία απέστειλε πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές να συνάψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία του due diligence. Οι μη δεσμευτικές προσφορές εκτιμάται ότι θα υποβληθούν Μάρτιο – Απρίλιο.

Η πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου NPLs που πραγματοποιεί η Εθνική Τράπεζα είχε προαναγγελθεί στους αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων τον Νοέμβριο, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2017. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είχε αναφερθεί ότι η ΕΤΕ θα προχωρούσε σε περισσότερες διαγραφές το δ΄ τρίμηνο του 2017 και τον Απρίλιο του 2018 σε πώληση χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων δανείων, αλλά και εξασφαλισμένων δανείων μικρών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είχε αναφερθεί, για το 2017 οι στόχοι για τη μείωση των NPEs έχουν ξεπεραστεί, ενώ σημειώθηκε αρνητικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ειδικότερα, φάνηκε ότι στα επιχειρηματικά δάνεια τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έπιασαν οροφή, ενώ στα δάνεια λιανικής δεν δημιουργήθηκαν νέα NPEs).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αρνητικό σχηματισμό NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών) στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, κάτι που αποδόθηκε στο πολύ αποτελεσματικό προϊόν split and freeze που προωθεί η Τράπεζα τα τελευταία δύο τρίμηνα.

Αναφορικά, τέλος, με τους πλειστηριασμούς, είχε αναφερθεί ότι η Εθνική θα κινηθεί δυναμικά αποκλειστικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, “με ορισμένες εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες θα προχωρήσει σε ρευστοποίηση ενεχύρων”. Στους πρώτους πλειστηριασμούς, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε υποβολή προσφοράς η ίδια προκειμένου οι πλειστηριασμοί να μην καταλήξουν άγονοι.

«Η κίνηση αυτή δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν διακινδυνεύουμε γιατί έχουμε λίγα ακίνητα στον ισολογισμό μας», είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης