«Τα 750 εκατομμύρια είναι ένα σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, που δυστυχώς αυξάνεται κάθε ημέρα. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτόν τον κάβο, ώστε 24 Σεπτεμβρίου να μην έχουμε παρατήρηση στον ισολογισμό (έκθεση του ορκωτού ελεγκτή Ernst & Young) και μετά να συζητήσουμε τα μέτρα για την ανάπτυξη της ΔΕΗ» δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στασσής κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ όταν ρωτήθηκε για το αν το ταμειακό έλλειμμα είναι της τάξης των 800 – 900 εκ. ευρώ απάντησε θετικά και διευκρίνισε επίσης πως το προαναφερόμενο ταμειακό έλλειμμα είναι σε 12μηνη πρόβλεψη, ενώ τονίζοντας την άσχημη κατάσταση της επιχείρησης υπογράμμισε πως «οι συνέπειες, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είναι οι τράπεζες να εγγράψουν τα δάνεια ως NPLs».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να μας εμπιστευτούν οι τράπεζες και πάλι, με ένα μείγμα πολιτικής για να σωθεί η ΔΕΗ. Θα δούμε τι θα γίνει με τα τιμολόγια τις επόμενες ημέρες, γιατί πρέπει να λυθεί η ταμειακή δυσκολία. Η κατάσταση είναι δραματική. Δεν το περιμέναμε, είναι πολύ χειρότερα από αυτά που γνωρίζαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασσής. 

Αναφορικά με το χρόνο λήψης των μέτρων είπε ότι αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε ο ορκωτός λογιστής να μην κάνει παρατηρήσεις στην έκθεση του (24 Σεπτεμβρίου) για τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε για το ποιο είναι το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα αναστροφής της κατάστασης της ΔΕΗ, είπε: «Στην Enel Ρουμανίας τα αποτελέσματα φάνηκαν από τον τρίτο χρόνο. Όμως η ΔΕΗ είναι πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση και μεγαλύτερα τα μεγέθη…»

Ως προς τα μέτρα που θα πάρει η εταιρία, ο κ. Στάσσης απέφυγε να είναι πιο συγκεκριμένος, ενώ μίλησε με βεβαιότητα για αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών της εταιρείας, αλλά και για μηχανισμό ρήτρας CO2. Πρόσθεσε όμως ότι οι αυξήσεις θα αντισταθμιστούν από τις μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και το ΦΠΑ. «Θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερη η επιβάρυνση στους λογαριασμούς υπογράμμισε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ερωτηθείς και όπως μεταδίδει το Euro2day για το αν θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας 10% απάντησε πως «θα εξεταστούν οι επιπτώσεις κάθε πολιτικής». Ωστόσο συμπλήρωσε: « Πρέπει να αλλάξουμε την εμπορική πολιτική της επιχείρησης. Συγκεκριμένα πακέτα για συγκεκριμένες ανάγκες. Μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο πρέπει να έχουμε τέτοια προϊόντα. Η λογική οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί». Ακόμη ο νέος πρόεδρος της εταιρίας έστειλε μήνυμα και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς και συνολικά στους υπερήμερους οφειλέτες: «Θα ξεκινήσει τεράστιο κυνήγι, θα δώσουμε μάχη», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην γίνονται διακοπές ρεύματος σε εκείνους που οφείλουν λογαριασμούς ρεύματος». Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Στάσσης απέφυγε να απαντήσει για το εύρος της αποκρατικοποίησης επαναλαμβάνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ περί «μερικής ιδιωτικοποίησης».

Πέρα από τις διαπιστώσεις του για «δραματικό ταμειακό έλλειμμα» για «δραματικά χειρότερη κατάσταση», ο νέος διοικητής της ΔΕΗ έδωσε και το αναπτυξιακό στίγμα της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει επικαιροποίηση του μπίζνες πλαν της εταιρείας με απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, αλλά και με σχέδιο για την αποκατάσταση στις τοπικές κοινωνίες καθώς και για μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΑΠΕ. Ο ίδιος έθεσε ως στόχο την αναπτυξιακή τροχιά της ΔΕΗ.

Ευθύνες για την τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση που τον υποστήριξε, επέρριψε από την πλευρά του ο αποπεμφθείς πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

«Επέμεινε η πρώην κυβέρνηση να συγκρατούμε τα τιμολόγια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, συμφώνησε με τα όσα έχει εξαγγείλει για την ΔΕΗ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας πάντως ότι τα όσα εφάρμοσε η διοίκηση, «τα ήθελαν η Ευρώπη και οι θεσμοί».

«Προφανώς λανθασμένες πολιτικές στη ΔΕΗ από τις προηγούμενες διοικήσεις και κυβέρνηση.  Ευθύνονται για τα άσχημα λειτουργικά αποτελέσματα της εταιρείας. Είμαστε εδώ να σώσουμε την ΔΕΗ» δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης