Με την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ για τον εγχώριο κλάδο της μεταποίησης έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Ελληνικής Παραγωγής του Σωματείου που δημιουργήθηκε από μια ομάδα ελληνικών μεταποιητικών βιομηχανιών που στοχεύουν ακριβώς να αναδείξουν το ρόλο του κλάδου για την οικονομία.

Η Ελληνική Παραγωγή ουσιαστικά υποκαθιστά σε έναν βαθμό και συμπληρώνει σε έναν άλλον τον ΣΕΒ, ο οποίος έχει από χρόνια μεταβληθεί σε σύνδεσμο ελληνικών επιχειρήσεων. Η βιομηχανία ένιωσε στο περιθώριο κι έτσι προχώρησε στη δημιουργία ενός άλλου συνδέσμου, πιο κοντά στις ανάγκες και τις αγωνίες του κλάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κύριο μήνυμα λοιπόν της Ελληνικής Παραγωγής εξέπεμψε ο επιχειρηματίας και βιομήχανος Μιχάλης Στασινόπουλος εκ των ιδρυτών και βασικών στελεχών της Ελληνικής Παραγωγής, ήταν ότι η μεταποίηση είναι ένας ζωντανός τομέας στην Ελλάδα που μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης.

«Η μελέτη καταρρίπτει στερεότυπα που θέλουν την Ελλάδα να είναι ακατάλληλη χώρα για βιομηχανική παραγωγή και τη βιομηχανία κατάλοιπο μιας οικονομίας του παρελθόντος» ανέφερε προλογίζοντας τη μελέτη του ΙΟΒΕ ο κ. Στασινόπουλος, εκπέμποντας το ισχυρό μήνυμα της ελληνικής βιομηχανίας.

Οι αντιλήψεις αυτές έχουν ήδη επιδράσει αρνητικά στην καθημερινότητα των επιχειρήσεών μας, η βιομηχανία έγινε τα τελευταία χρόνια θέμα δεύτερης ή και τρίτης προτεραιότητας. Υπήρχε μια ολόκληρη πολιτική τάξη που δεν έλεγε καν τη λέξη βιομηχανία και δεν ασχολήθηκε με τις δυνατότητες ανάπτυξής της, ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όμως, η μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει ότι υπάρχει μια Ελλάδα που παράγει, καινοτομεί και εξάγει, που στηρίζεται σε έμφυτα ταλέντα και άξιο ανθρώπινο προσωπικό. Δείχνει ότι υπάρχουν εταιρείες διαμάντια που ανταγωνίζονται διεθνείς κολοσσούς και εξάγουν καινοτόμα προϊόντα ακόμη και στις μεγαλύτερες και τις πιο δύσκολες αγορές. Αυτές οι εταιρείες αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναπάρει το τρένο της υγιούς ανάπτυξης, αρκεί να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική μεταποίηση.

Και βέβαια ο κ. Στασινόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η συνολική θετική επίπτωση της μεταποίησης είναι πολύ μεγαλύτερη για την οικονομία και την κοινωνία από το μερίδιο που υποδηλώνει το μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ καθώς υπάρχουν σημαντικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις αλλά και σημαντικά κοινωνία οφέλη με πρώτο και κυριότερο την απασχόληση και τη δημιουργία μόνιμων ποιοτικών θέσεων εργασίας τόνισε.

«Η παραγωγή στηρίζει τη μεσαία τάξη που πλήττεται, δίνει προοπτικές εξέλιξης στους νέους, η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της βιομηχανίας» υπογράμμισε ο επιχειρηματίας καταλήγοντας ότι το μέλλον ανήκει στη βιομηχανία και την παραγωγή. «Είναι το αύριο αρκεί να περάσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που καινοτομεί» κατέληξε ο κ. Στασινόπουλος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ακροατήριο της εκδήλωσης βρίσκονταν πολλά γνωστά ονόματα της ελληνικής μεταποίησης, δυναμικών και εξωστρεφών ελληνικών βιομηχανιών: ο Δημήτρης Μαθιός, της Μαθιός Πυρίμαχα, o Ιάκωβος Καργαρώτος της Παπαστράτος, ο Ευριπίδης Δοντάς της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος, η Λένα Κολιοπούλου της χαρτοποιίας Paco, ο Περικλής Σαπουντζής της Χαλκόρ, ο Κώστας Αποστολίδης της Raycap, ο Άγης Πιστιόλας της Agrino και άλλοι.

Ταυτόχρονα πολυπληθής ήταν και η εκπροσώπηση του ΣΕΒ, καθώς στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκε ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου Άκης Σκέρτσος, ο επικεφαλής οικονομολόγος Μιχάλης Μασουράκης καθώς και άλλοι εκπρόσωποι του Συνδέσμου αλλά και ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο ΣΕΒ δεν επιθυμεί να απομονωθεί από τη βιομηχανία, ούτε να έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης