Οι ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες εν μέρει μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για την ασθενή αύξηση των πραγματικών μισθών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Κατά τον ΟΟΣΑ, αν και η ανεργία στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, δεν έχει συμβεί το ίδιο με την αύξηση των μισθών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα κληροδότημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008-2009 είναι ότι πολλοί αναγκάστηκαν στη συνέχεια να δεχθούν θέσεις εργασίας με χαμηλές αποδοχές, κάτι που άσκησε πιέσεις στη συνολική αύξηση των μισθών.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας, με τη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας στις περισσότερες οικονομίες πλέον να μην μεταφράζεται σε υψηλότερους μισθούς για όλους τους εργαζομένους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το ΟΟΣΑ, οι ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογικές εταιρείες εν μέρει μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για την ασθενή αύξηση των πραγματικών μισθών, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, που επιβραδύνθηκε κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ στο 1,2%, από το 2,2% πριν από την κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας προέρχεται από έναν μικρό αριθμό καινοτόμων εταιρειών που επενδύουν μαζικά στην τεχνολογία αλλά απασχολούν λίγους εργαζομένους συγκριτικά με άλλες πιο παραδοσιακές εταιρείες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης