Ο χαρισματικός Τζακ Μα γυρίζει σήμερα σελίδα στην πορεία του ως επικεφαλής της Alibaba, της εταιρίας που ίδρυσε το 1999, φέρνοντας επανάσταση στο διαδικτυακό εμπόριο της Κίνας και σημαδεύοντας βαθιά την οικονομία της χώρας του.

Ο πρώην καθηγητής αγγλικών, που σήμερα γιορτάζει τα 55α γενέθλιά του, θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μια ομάδα αναγνωρισμένων ηγετικών στελεχών, μεταξύ των οποίων ο Ντάνιελ Τζανγκ, ο άνθρωπος που είναι διακριτικά δεύτερος στην ιεραρχία του ομίλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζακ Μα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 41 δισεκ. δολάρια, έχει εκφράσει την επιθυμία του να επικεντρωθεί σε φιλανθρωπικά έργα όπως στην εκπαίδευση.

Η αποχώρησή του σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για μια επιχείρηση που εκμεταλλεύθηκε πολύ νωρίς την αστραπιαία ανάπτυξη του Διαδικτύου στην Κίνα και πίστεψε στην ταχεία αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης της χώρας για να γίνει πρωταθλητής του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο επιχειρηματίας είναι επίσης γνωστός για την εκκεντρικότητά του. Το 2017, κατά τη διάρκεια ενός γκαλά εμφανίστηκε ως Μάικλ Τζάκσον για να εκτελέσει μια χορογραφία μιμούμενος τον διάσημο τραγουδιστή, σε αντίθεση με την εικόνα του απρόσιτου στελέχους που παρουσιάζουν πολλοί επικεφαλής κινεζικών εταιριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εμπειρία του ως καθηγητή αγγλικών, σε συνδυασμό με το χάρισμά του και την αίσθηση χιούμορ του, τον κατέστησαν εμβληματική φιγούρα των Κινέζων επιχειρηματιών στο εξωτερικό», υπογραμμίζει ο Ντάνκαν Κλαρκ, συγγραφέας του βιβλίου “Alibaba : The House That Jack Ma Built.” «Η επιρροή του ως συμβόλου της κινεζικής επιχειρηματικότητας είναι απαράμιλλη».

Ως επιχειρηματίας που αναζητούσε κεφάλαια, ο Τζακ Μα ανακάλυψε το Διαδίκτυο σε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990. Ύστερα από πολλά σχέδια στην Κίνα με μέτρια επιτυχία, έπεισε μια ομάδα φίλων του να του δανείσουν 60.000 δολάρια για να ξεκινήσει μια εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου. Η περιπέτεια της Alibaba ξεκινά το 1999.

Σήμερα η εταιρία –που είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ– έχει αξία 462 δισεκ. δολαρίων (418 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Από ‘τράκτορα’ σε ‘Boeing’

Ο Τζακ Μα, που αναμένεται να διατηρήσει κάποιο συμβουλευτικό ρόλο, έκανε λίγα σχόλια για το θέμα της διαδοχής, εκτός από το ότι θα παραδώσει τα ηνία στον Ντάνιελ Τζανγκ, γενικό διευθυντή από το 2015.

Αντίθετα με την πληθωρική εικόνα του Τζακ Μα, ο Ντάνιελ Τζανγκ, άσος των λογιστικών και γνωστός για την αυστηρότητά του, είναι φειδωλός με τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Ωστόσο, παρασκηνιακά του αποδίδονται εξαιρετικά αποτελέσματα: τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης του πιστώνουν ότι μεταμόρφωσε το “τρακτέρ” του Τζακ Μα σε ένα ισχυρό “Boeing 747” του ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω μιας φιλόδοξης στρατηγικής που εφαρμόζεται σχολαστικά.

«Πρέπει να είστε σε εγρήγορση κάθε λεπτό, πρέπει να έχετε τα μάτια ανοικτά ενώ κοιμάστε», εξήγησε πέρυσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης