Στα χέρια του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη φαίνεται πως περνά το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία, η τιμή του οποίου υπολογίζεται στα 394,5 εκατ. ευρώ, αξία που είναι μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ από το 2017.

Η Τεχνική Ολυμπιακή έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση, χωρίς να κατονομάζει την ταυτότητα του αγοραστή. Ωστόσο, το όνομα του Ιβάν Σαββίδη είναι το επικρατέστερο, παρόλο που οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν την ΤΕΜΕΣ, που ελέγχει το Costa Navarino και το Χίλτον, την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hines και την Prodea Investments να ανήκουν στη λίστα των υποψήφιων επενδυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα

Το Πόρτο Καρράς βρίσκεται σε έκταση 17.630 στρεμμάτων στην περιοχή Σιθωνία και περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Villa Galini, τα πέντε αστέρων Meliton και Sithonia και το Village Inn. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πόρτο Καρράς Α.Ε. έχει εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια για την κατασκευή 526 υπερπολυτελών κατοικιών, τις οποίες οι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάζουν. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών θα κριθεί από το ύψος του τιμήματος, στο οποίο εκτιμάται ότι θα ενσωματωθεί η υπεραξία της οικιστικής επένδυσης.

Η πώληση αυτή θα σημάνει την αλλαγή για τρίτη φορά ιδιοκτήτη, σε διάστημα περίπου μισού αιώνα, με την ιστορία της τουριστικής ανάπτυξης να χρονολογείται από το 1963, όταν η μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους, προχώρησε στην πώληση μέρους του δασικού ακινήτου της στον Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής.

Την έκταση αγόρασε η εταιρεία Τουριστική Γεωργική-Εξαγωγική Α.Ε. του εφοπλιστή Γιώργου Καρρά. Η εκμετάλλευση ξεκίνησε το 1968 (νομοθετικό διάταγμα για αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης) και εννέα χρόνια αργότερα ψηφίστηκε νόμος που επέτρεπε την τουριστική αξιοποίησή της.

Στη συνέχεια, η πτώχευση της εταιρείας του Καρρά, με τις πιστώτριες τράπεζες να θέτουν το ξενοδοχειακό συγκρότημα σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ήταν η αιτία να αλλάξει χέρια το Πόρτο Καρράς. Τον Δεκέμβριο του 1999 η Εθνική Τράπεζα, η ΕΤΒΑ και η ΕΤΕΒΑ μεταβίβασαν με διεθνή διαγωνισμό την εταιρεία ΠΟΤΙΔΑΙΑ στην Τεχνική Ολυμπιακή, που πλειοδότησε. Το 2004 με τροπολογία του τότε υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα αποχαρακτηρίζονται 110 στρέμματα, ρύθμιση που ευνόησε τον Κ. Στέγγο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσύρθηκε, αν και προηγουμένως είχε προκαλέσει πολιτική έκρηξη στην τότε κυβέρνηση.

Το 2017, οριστικοποιήθηκε η υπ.αρ.199/2010 οικοδομική άδεια για ανέγερση 526 κατοικιών στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κατά της απόφασης της 8ης Συνεδρίασης της 4ης/8/2015 του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Η άδεια αυτή είναι και ένα από τα ισχυρά χαρτιά της επένδυσης στο Πόρτο Καρράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης