Πτώση μεγαλύτερη του 6% καταγράφει η μετοχή της Nissan Motor στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η σύλληψη του προέδρου της Carlos Ghosn πριν από μία ημέρα, αναστάτωσε τον επιχειρηματικό κόσμο παγκοσμίως και έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον της δεύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Η Nissan ανακοίνωσε χθες ότι μια εσωτερική έρευνα αποκάλυψε ότι ο Ghosn είχε διαπράξει αδικήματα, μεταξύ των οποίων και η υπεξαίρεση χρημάτων της εταιρείας, ενώ για χρόνια ανέφερε χαμηλότερο ποσό ως αμοιβές του, σε σχέση με τις πραγματικές. Συνελήφθη και θα απολυθεί από το δ.σ. της Nissan αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ghosn είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Renault και πρόεδρος της Mitsubishi Motors, του τρίτου εταίρου της συμμαχίας.

Η εκδίωξη του Ghosn θα δημιουργήσει ερωτήματα για μια συμμαχία την οποία διαμόρφωσε ο ίδιος προσωπικά και είχε δεσμευτεί να την ολοκληρώσει με μια βαθύτερη ένωση, προτού τελικά αποχωρήσει από την ηγεσία.

Φέρνει επίσης στο επίκεντρο το μέλλον της Nissan, σε μια περίοδο που βλέπει τα κέρδη της να υποχωρούν λόγω των ασθενών πωλήσεων στις ΗΠΑ και του έντονου ανταγωνισμού από τον κλάδο ο οποίος επενδύει βαριά σε νέους αναπτυξιακούς τομείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Nissan πλήρωσε δισ. γιεν για την αγορά και ανακαίνιση κατοικιών για τον Ghosn, στο Ρίο, στη Βυρηττό, στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.

Τα ακίνητα δεν είχαν επιχειρησιακό σκοπό και δεν καταγράφηκαν στα στοιχεία που κατατίθενται στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η Nissan δαπάνησε 2 δισ. γιεν για σπίτια του Ghosn στο Ρίο και στη Βυρηττό μέσω μιας ολλανδικής θυγατρικής, με τον representative director Greg Kelly, να επιβλέπει τη συναλλαγή, αναφέρουν τα ιαπωνικά μέσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης