Κατοικίες που να προσφέρουν δυνατότητες εκμίσθωσης σε ξένους (κυρίως στελέχη πολυεθνικών ομίλων) και αυτόνομα κτίρια γραφείων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ και κατά το υπόλοιπο του έτους, συνεχίζοντας την επενδυτική στρατηγική των τελευταίων μηνών.

Η εισηγμένη απέκτησε 10 ακίνητα αξίας άνω των 15 εκατ. ευρώ το 2017 και ήδη κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο έχει προσθέσει άλλα επτά νέα ακίνητα, αξίας 12 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, διατηρεί και ρευστότητα της τάξεως των 6,5 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις, αν και όπως ανέφερε η διοίκηση, στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, αναμένεται να γίνουν κινήσεις για την άντληση πρόσθετης ρευστότητας.

Αυτή θα λάβει τη μορφή του τραπεζικού δανεισμού, με τη στόχευση να είναι περί τα 25 εκατ. ευρώ, δεδομένου άλλωστε ότι η εταιρεία έχει χαμηλό δείκτη μόχλευσης (αναλογία δανεισμού προς την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων) της τάξεως του 28%, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 38%.

Παράλληλα, στην παρούσα συγκυρία και όπως φάνηκε και από την πρόσφατη απόπειρα της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, δεν ήταν εφικτή η έκδοση ομολόγου στη διεθνή αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι μετά και τις φετινές επενδυτικές κινήσεις, το χαρτοφυλάκιο της Intercontinental International, συμφερόντων της οικογένειας Χαλικιά, αριθμεί 36 ακίνητα, επιφάνειας 43.000 τ.μ. και αξίας 92 εκατ. ευρώ, με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται σε 8% και την πληρότητα στο 95%.

Το 55% των ακινήτων (με βάση την αξία τους) βρίσκεται στην Αθήνα, το 23% στην Κρήτη, το 9% στη Θεσσαλονίκη και το 8% στον Βόλο. Ηδη πάντως, οι νέες επενδύσεις αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις επιδόσεις της εταιρείας, καθώς θα αυξήσουν τα ετήσια έσοδα από μισθώματα κατά 25% σε περίπου 7,4 εκατ. ευρώ και χωρίς να υπολογίζονται τυχόν νέες προσθήκες/μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει καταγράψει και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για οικιστικά ακίνητα που απέκτησε τους προηγούμενους μήνες, αποφασίζοντας εν τέλει να προχωρήσει στην άμεση μεταπώλησή τους, έχοντας ήδη κεφαλαιοποιήσει υπεραξίες 200.000 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης