«Παρά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, έχουμε ακόμα μπροστά μας δύσκολο δρόμο για την έξοδο από την ύφεση. Με μια πιο αποφασιστική ρύθμιση από το Eurogroup για το χρέος που θα μπορούσε να είχε ανοίξει τον δρόμο για το QE, θα υπήρχε επιτάχυνση των θετικών εξελίξεων. Η χθεσινή εξέλιξη δεν παύει να αποτελεί ένα θετικό βήμα και τώρα το ζητούμενο είναι να εστιάσουμε στην επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από 10 χρόνια ύφεσης (με εξαίρεση το 2014)». Τα παραπάνω ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank ο πρόεδρος της τράπεζας, Νίκος Καραμούζης.

Ν. Καραμούζης: «Είναι αδιανόητο με τις ίδιες και καλύτερες επιδόσεις από την Πορτογαλία, η Ελλάδα να πληρώνει 2,5% ακριβότερο επιτόκιο και να μην μπορεί να δανειστεί και να βρίσκεται 5 μονάδες χαμηλότερα στις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων (S&P και Moody’s)»Όπως είπε, «μας δίνετε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα μπρος, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και να μπει τέλος στα μνημόνια και την επιτροπεία. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, «είναι αδιανόητο με τις ίδιες και καλύτερες επιδόσεις από την Πορτογαλία, η Ελλάδα να πληρώνει 2,5% ακριβότερο επιτόκιο και να μην μπορεί να δανειστεί και να βρίσκεται 5 μονάδες χαμηλότερα στις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων (S&P και Moody’s)».

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την περίοδο 2018-2023 ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν και 11-12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα με τις δικές μας δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό να μην μπορεί να βρει τη χρηματοδότηση αυτή από τις αγορές» επεσήμανε.

Όπως είπε όμως, «ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε αυτό που μέχρι τώρα περιγράφουμε. Υπάρχει ανάγκη εξωστρέφειας, σταθερότητας του θεσμικού πλαισίου, ιδιωτικοποιήσεων, ανοιχτών αγορών χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς, αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, προσέλκυσης επενδύσεων, σύγχρονου φορολογικού πλαισίου και μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση. Με μικρές κινήσεις θα δούμε γρήγορα τις θετικές επιπτώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα της Ευρώπης και να απελευθερώσουμε τις επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου» είπε ο κ. Καραμούζης καλώντας να αφήσουμε πίσω τις στείρες αντιπαραθέσεις και τον κρατισμό.

Φ. Καραβίας: «Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη από ό,τι περιμέναμε, αποτελεί όμως θετικό ορόσημο για να αφήσουμε πίσω την περίοδο της διαρκούς αβεβαιότητας»
Ο κ. Καραμούζης ευχαρίστησε τους μετόχους της Eurobank και προσωπικά τον Prem Watsa, επικεφαλής του βασικού μετόχου Fairfax Financial Holding, ο οποίος έδειξε έμπρακτη εμπιστοσύνη στην τράπεζα πιστεύοντας αταλάντευτα στο μέλλον και της τράπεζας και της χώρας, και δεν δίστασε να επενδύσει σε δύσκολες στιγμές, όταν το έλλειμμα αξιοπιστίας ήταν εμφανές.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη από ό,τι περιμέναμε, αποτελεί όμως θετικό ορόσημο για να αφήσουμε πίσω την περίοδο της διαρκούς αβεβαιότητας και οι τράπεζες να επιστρέψουν στη σταθερότητα με στόχο την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, ανέφερε από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίωνας Καραβίας.

Όπως είπε, η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι της ζήτησαν οι πιστωτές. Θα ήταν ωφέλιμο να έχουμε πάρει άμεσα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη στο QE, αλλά η συγκυρία δεν βοήθησε.

Ωστόσο, αυτό δεν ακυρώνει τις θετικές προοπτικές. Ούτε τα ομόλογα της Κύπρου εντάχθηκαν στο QE, και όμως διαπραγματεύονται με επιτόκια κάτω του 3%, ενώ και η οικονομία παρουσιάζει βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε ο Φ. Καραβίας, λέγοντας ότι έγινε ένα βήμα προς τα εμπρός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο βασικό ζητούμενο της ανάπτυξης μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων.

Δήλωσε, δε, ότι καταλύτης θα είναι η ταχύτερη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Δυστυχώς, υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά ευτυχώς έχει γίνει κοινό κτήμα όλων το βαρύ κοινωνικό και οικονομικό κόστος των καθυστερήσεων αυτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης