Μια συγχώνευση της Deutsche Bank και της ανταγωνίστριάς της Commerzbank θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια έως και 30.000 θέσεων εργασίας μακροπρόθεσμα, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv εκπρόσωπος του γερμανικού συνδικάτου Verdi που είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche.

Βασικός επενδυτής στη Deutsche Bank εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για μια πιθανή συγχώνευση, σύμφωνα με πρόσωπο του περιβάλλοντός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έντονη αντίδραση από το συνδικάτο και οι επιφυλάξεις του μετόχου γίνονται γνωστές αφού και οι δύο τράπεζες επιβεβαίωσαν την Κυριακή ότι βρίσκονται σε συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους και υπογραμμίζουν τα εμπόδια στις προσπάθειες να συνενώσουν τις δυνάμεις τους οι δύο μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες.

Οι περισσότερες από τις 30.000 θέσεις εργασίας που είναι σε κίνδυνο βρίσκονται στη Γερμανία, δήλωσε ο Γιαν Ντούσεκ από το συνδικάτο Verdi, σύμφωνα με σχόλιά του που μεταδόθηκαν σήμερα από τον τηλεοπτικό σταθμό. Βραχυπρόθεσμα, κινδυνεύουν 10.000 θέσεις εργασίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, η αρχική αντίδραση της αγοράς ήταν θετική. Στις 10:29 ώρα Ελλάδας, η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε άνοδο 3,3%, ενώ της Commerzbank ενισχύθηκε κατά 4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εποπτικά συμβούλια και των δύο τραπεζών θα συνεδριάσουν την Πέμπτη οπότε είναι και πιθανόν να συζητηθεί η συγχώνευση.

Η γερμανική κυβέρνηση πίεζε για τη συγχώνευσή τους δεδομένων των ανησυχιών για την πορεία της Deutsche, η οποία παλεύει να καταγράψει βιώσιμη κερδοφορία από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η κυβέρνηση, που έχει ποσοστό άνω του 15% της Commerzbank ύστερα από τη διάσωσή της, θέλει έναν εθνικό τραπεζικό ‘πρωταθλητή’ που να στηρίζει την εξαγωγικού προσανατολισμού οικονομία της, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα που κατασκευάζει.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας θα είναι σοβαρό ζήτημα.

«Κατά την άποψή μας, μια πιθανή συγχώνευση δεν θα οδηγήσει σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Ντούσεκ.

Ενας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Deutsche δεν αντιτίθεται επί της ουσίας σε μια συγχώνευση, δήλωσε πρόσωπο από το περιβάλλον του, αλλά θέλει να ακούσει πειστικά επιχειρήματα για μια τέτοια συμφωνία. «Έχουμε σημαντικές αμφιβολίες για το σκεπτικό και τη χρονική στιγμή και θέλουμε να πεισθούμε», δήλωσε η πηγή.

Μια συγχωνευθείσα τράπεζα θα καταλαμβάνει το ένα πέμπτο της γερμανικής αγοράς λιανικής τραπεζικής. Και οι δύο τράπεζες μαζί απασχολούν αυτή τη στιγμή 140.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο – 91.700 η Deutsche και 49.000 η Commerzbank.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης