Τη σύμβαση σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στις Σέρρες υπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης και οι επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και Στέργιος Πιτσιόρλας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 36,2 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη, εκ των οποίων οι 22 μήνες αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο προβλέπει την κατασκευή, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ετήσιας δυναμικότητας 63.000 τόνων, η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο των Αστικών Σύμμικτων Απορριμμάτων του Νομού Σερρών.

Με τη μέθοδο της μηχανικής διαλογής και βιολογικής επεξεργασίας, θα γίνεται ανάκτηση μετάλλων, πλαστικού, χαρτιού και γυαλιού, ενώ θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό για χρήση σε αποκαταστάσεις, περιαστικό πράσινο κ.ά.

Πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο χρηματοδοτικό μείγμα της επένδυσης, τα ίδια κεφάλαια του αναδόχου ανέρχονται σε 9,2 εκατ. ευρώ, η συμβολή του ΕΣΠΑ είναι 15,2 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 11,8 εκατ. προέρχονται από δανεισμό του αναδόχου από την Εθνική Τράπεζα.

Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών «ARCHIRODON GROUP NV», «INTPAKOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ETAIPEIA ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» και «ENVITEC Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ».

Επίσης, είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων που υπογράφεται δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο ετέθη σε λειτουργία στις 10 Ιουνίου 2017, απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού.

Η Σύμβαση Σύμπραξης εξασφαλίζει ότι η αμοιβή του αναδόχου εισπράττεται από την ημέρα λειτουργίας της Μονάδας, ενώ αυτή υπόκειται σε απομειώσεις στον βαθμό που υπάρχει έστω και μερική απόκλιση από τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί.

Το έργο συμμορφώνεται πλήρως με την ευρωπαϊκή και την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία, και διαθέτει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Σερρών θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, όπως μαγνητικούς διαχωριστές, οπτικούς διαχωριστές, αεροδιαχωριστές.

Ακόμη, θα περιλαμβάνει Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας, με τμήμα για καθαρά οργανικά απόβλητα (περιεχόμενο καφέ κάδων). Η λειτουργία της αναμένεται σχεδόν να διπλασιάσει τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής του ΧΥΤΥ.

Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 150 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, ενώ στην περίοδο λειτουργίας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 50 μόνιμες και περίπου διπλάσιες έμμεσες θέσεις απασχόλησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης