Μέσα στον μήνα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα εάν θα προχωρήσει η επένδυση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Πιτσιόρλας, για την ΕΒΖ σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις σχετικά με τις εξελίξεις, καθώς υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία με επενδυτικό σχήμα και προστασία από πιστωτές μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά συνεχίζονται οι επαφές με τους αγρότες, τον επενδυτή και με εργαζόμενους για να επιλυθούν όλα τα ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι φέτος η παραγωγή ζάχαρης είναι μικρή, ενώ αναζητούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη λειτουργία της βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε, τα κεφάλαια που απαιτούνται για πληρωμή αγροτών, μεταφορικό κόστος και λειτουργία εργοστασίου με έκτακτο προσωπικό -υπολογίζονται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ -δεν υπάρχουν και γίνεται μία συνεννόηση, ενώ έχει γίνει και πρόταση να καταβάλλει το ποσό ο επενδυτής. Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα τα μεγάλα χρέη της βιομηχανίας, όπως για το ενεργειακό κόστος προς τη ΔΕΠΑ αλλά και για το μεταφορικό κόστος προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (περίπου 7 εκατ. ευρώ).

Θα ξέρουμε σε λίγες ημέρες εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες, σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε: «Σκεφτόμαστε και το ενδεχόμενο της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας, αλλά προσπαθούμε να επιτύχουμε την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού περιουσιακού στοιχείου. Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί το σχέδιο, αλλιώς θα επιμείνουμε να αναζητήσουμε νέο επενδυτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος είναι να παραμείνει η παραγωγή στη χώρα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

– Για την ΕΛΒΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως παρατήρησε, «αν και έχουν γίνει δύο άγονοι διαγωνισμοί, ενόψει του τρίτου διαγωνισμού γίνεται μία σημαντική προετοιμασία και από τη διερεύνηση νομίζουμε ότι θα γίνει ο διαγωνισμός με επιτυχία και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για να προχωρήσει η προκήρυξη».

– Για το πλαίσιο, στη βάση του οποίου θα λειτουργούν τα δικηγορικά γραφεία ως εισπρακτικές εταιρείες, θα ολοκληρωθεί το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

– Το νομοσχέδιο για τους μετασχηματισμούς θα δοθεί για διαβούλευση εντός της εβδομάδας, ενώ ετοιμάζεται το πλαίσιο για τη λειτουργία διεθνούς επιμελητηρίου και ολοκληρώνεται το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

– Συνεχίζεται η διαδικασία απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των επιχειρήσεων, ενώ γίνεται συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση των ζητημάτων ελέγχου επιχειρήσεων. Σε δύο τομείς, στα τρόφιμα και τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του νέου πλαισίου που έχει στόχο να είναι απλό και ουσιαστικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης