Δύο μεγάλες τράπεζες της Ευρώπη, η ελβετική Credit Suisse και η γαλλική Credit Agricole, δημοσίευσαν σήμερα τα οικονομικά τους αποτελέσματα, στα οποία και αποτυπώνονται η προσπάθεια, που έχει καταβάλλει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος για να αφήσει πίσω του την κρίση, αλλά και τα εμπόδια, που έχουν ακόμη μπροστά τους.

Από τα μηδενικά και αρνητικά επιτόκια του ευρώ, που “τρώνε” την κερδοφορία τους και το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο έως τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ και από τα κόκκινα δάνεια έως την εμπλοκή σε σκάνδαλα και άλλες νομικές περιπέτειες, οι προκλήσεις είναι πολλές και επίμονες. Η λύση για τη στήριξη του κλάδου θα μπορούσε να βρίσκεται στη συνένωση δυνάμεων. Πολλοί εκτιμούν ότι το 2018 θα είναι χρονιά διασυνοριακών συγχωνεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Credit Suisse βρέθηκε το 2017 για τρίτη φορά στο κόκκινο. Δεν απογοήτευσε, ωστόσο, τους επενδυτές, καθώς το πλήγμα ήταν μικρότερο των προβλέψεων.

Συγκεκριμένα εμφάνισε καθαρές ζημίες 983 εκατ.ελβετικών φράγκων (1,05 δισ. δολάρια) κυρίως εξαιτίας των απομειώσεων ενεργητικού ύψους 2,3 δισ. φράγκων, στις οποίες προέβη εξαιτίας της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ.

Το ισχυρό της χαρτί παραμένει η διαχείριση πλούτου. Το νέο υπό διαχείριση ενεργητικό στην μονάδα Wealth Management αυξήθηκε πέρυσι κατά περισσότερο από 25% στα 37,2 δισ. ελβετικά φράγκα. Έτσι το συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό ενισχύθηκε 13% στα επίπεδα ρεκόρ των 772 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου, Τιάμ, που ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας πριν από δύο χρόνια είναι να περιορίσει τις ριψοκίνδυνες δραστηριότητες επενδυτκής τραπεζικής και να εστιάσει περισσότερο στο private banking μεγάλων πελατών. Πρόκληση όπως για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι το αυστηρότερο πλαίσιο για την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα.

Αισθητή βελτίωση των αποτελεσμάτων της παρουσίασε και η Credit Agricole, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας. Το τέταρτο τρίμηνο του έτους είδε τα καθαρά κέρδη της να κάνουν “άλμα” 33% στα 387 εκατ. ευρώ, παρά τις έκτακτες επιβαρύνσεις από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ.

Παράλληλα οι προβλέψεις της για επισφαλή δάνεια υποχώρησαν κατά 15% στα 335 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η τράπεζα ενέγραψε στα αποτελέσματα τριμήνου έκτακτη επιβάρυνση 222 εκατ. ευρώ στην πολωνική της μονάδα.

Στις θετικές εκπλήξεις και η αύξηση των εσόδων της από πράξεις σε χρηματοοικονομικές αγορές κατά 1%, κόντρα σε προβλέψεις αναλυτών στο Bloomberg για πτώση από 4% έως 20%. Οι επενδυτές, ωστόσο, μάλλον είχαν βάλει ακόμη υψηλότερα τον πήχυ των προσδοκιών με αποτέλεσμα η μετοχή της να δέχεται σήμερα πιέσεις.

Η χρονιά των συγχωνεύσων;

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Βαλερουά ντε Γκαλώ είχε επισημάνει πριν από λίγο καιρό ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να είναι υπεβολικά κατακερματισμένος και έχει ανάγκη από συγκέντρωση.
Όπως είχε εξηγήσει στις ΗΠΑ το μερίδιο των πέντε κορυφαίων τραπεζών στην αγορά είναι κοντά στο 40%, την ώρα που στην Ευρώπη μετα βίας φτάνει το 20%.

Τη θέση αυτή φαίνεται να συμμερίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και οι φορείς της αγοράς. Στη Γαλλία πάντως οι προοπτικές για συγκέντρωση είναι περιορισμένες. αφού μερίδα ειδικών ήδη κάνει λόγο για ολιγοπώλειο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι προμήθειες που χρεώνουν οι μεγάλες τράπεζες της χώρας στους πελάτες τους είναι 14,5% υψηλότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, γαλλικές τράπεζες όπως η BNP Paribas να πρωταγωνιστήσουν σε δισυνοριακές εξαγορές. Η γαλλική τράπεζα φέρεται να έχει προσεγγίσει την γερμανική Commerzbank, για την οποία έχουν επίσης ακουστεί σενάρια συγχώνευσης με την Deutsche Bank.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης