Τη σύσταση να αποφεύγονται ενέργειες που εξυπηρετούν την πολιτική συγκυρία των εκλογών και στρέφονται κατά της ΔΕΗ και της χώρας απηύθυνε απόψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Hellenic Association for Energy Economics, όπου ανήγγειλε ότι η επιχείρηση εφέτος θα επιστρέψει στην κερδοφορία.

«Η ΔΕΗ δεν ανήκει σε κυβερνήσεις και κόμματα. Είναι εθνικό κεφάλαιο. Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αλλά άλλο κριτική και άλλο καταστροφολογία. Στο τέλος κανείς δεν κέρδισε από τα ερείπια, τα οποία δεν υπάρχουν», ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαρκής επαναφορά του σεναρίου της μικρής ΔΕΗ αποτελεί προσπάθεια για προλείανση του εδάφους προκειμένου να πουληθούν και υδροηλεκτρικά.

Ενώ σχετικά με απόψεις που διατυπώθηκαν να σπάσει η ΔΕΗ σε 2-3 κομμάτια, έκανε λόγο για επικίνδυνα, ανιστόρητα και αβάσιμα πράγματα τα οποία ίσως διακινούν κάποιοι για συγκεκριμένα ιδιοτελή συμφέροντα.

Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν για το πώς πρέπει να γίνει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ζητώντας να επανεξεταστεί το ζήτημα από όλες τις πλευρές, και από την ΕΕ, σε μηδενική βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι άλλο να πληρώσει ένα τίμημα το μονοπώλιο, που είναι κατανοητό, και άλλο ο κανιβαλισμός της αγοράς», είπε.

Σε σχέση με τα τιμολόγια ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να συγκρατηθούν καθώς η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν αύξηση έστω και αν έχει αυξηθεί το κόστος. Σημείωσε πάντως ότι οι μέτοχοι θα ικανοποιηθούν στην πορεία καθώς όπως είπε «πιστεύω ότι εφέτος θα γυρίσουμε στην κερδοφορία».

Ο κ. Παναγιωτάκης ζήτησε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από τα βαρίδια της κρατικής εξάρτησης και να λειτουργεί με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, τόνισε ότι οι σταθμοί έχουν καταστεί κερδοφόροι.

«Ο λόγος, είπε, είναι τώρα στους επενδυτές» και έθεσε το ερώτημα αν «θα υποβάλουν αυτήν τη φορά σοβαρές προτάσεις, που είναι προϋπόθεση για να υπάρξει αποτέλεσμα».

Τέλος για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι επενδύσεις εφέτος θα φθάσουν στα 105 εκατ. ευρώ για ισχύ 137 μεγαβάτ, ενώ άσκησε κριτική στους διαγωνισμούς για ΑΠΕ που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λέγοντας ότι στην τελευταία διαδικασία αποκλείστηκε μεγάλο έργο 200 μεγαβάτ της ΔΕΗ με προσφορά 57 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ εγκρίθηκαν έργα με υψηλότερες τιμές πώλησης της ενέργειας, στα επίπεδα των 64 και 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Παναγιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Akuo Energy Eric Scotto υπέγραψαν μνημόνιο για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης