Η LVMH συμφώνησε να προχωρήσει στην εξαγορά της αμερικανικής κοσμηματοποιίας Tiffany & Co. μετά το αδιέξοδο που οδήγησε στην ακύρωση της αρχικής συμφωνίας και τους δύο κολοσσούς σε τροχιά σύγκρουσης στα αμερικανικά δικαστήρια.

Η αξία του deal στα 16 δισ. δολ. είναι ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία.  Ωστόσο, ο συμβιβασμός τερματίζει ένα σίριαλ που διήρκεσε έναν χρόνο και χαρακτηρίστηκε από κατηγορίες για κακοπιστία, παρεμβάσεις της γαλλικής κυβέρνησης και μηνύσεις, όπως μεταδίδει το Bloomberg.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πλευρές όδευαν για την πρώτη τους δικαστική μάχη σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο, μετά την ανακοίνωση των ιδιοκτητών της Louis Vuitton ότι αποχωρούν από την αρχική συμφωνία και τη μήνυση της Tiffany προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Η εξαγορά της Tiffany σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή πάντως ενισχύει την εικόνα του προέδρου της LVMH, Bernard Arnault, ως σκληρού διαπραγματευτή, αν και το ποσό που εξοικονομεί -περίπου $425 εκατ.- είναι μόνο ένα μικρό μέρος της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας του που φτάνει τα $240 δισ.

Παράλληλα, η συμφωνία δίνει σημαντική ώθηση στην LVMH στην παγκόσμια αγορά των κοσμημάτων, προσθέτοντας μια διάσημη μάρκα που μπορεί να ανταγωνιστεί τα Cartier της ελβετικής Richemont.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, η LVMH θα πληρώσει 131,50 δολ. ανά μετοχή για την Tiffany, αντί για 135 δολ. που ήταν η αρχική τιμή.

Η μείωση της τιμής ακολουθεί τις πληρωμές μερισμάτων και μπόνους που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η Tiffany, προκαλώντας την οργή της LVMH. Οι πληρωμές αυτές έγιναν ενώ οι δύο εταιρείες είχαν καταλήξει σε αρχική συμφωνία στα τέλη του 2019.

Με βάση τους τροποποιημένους όρους της τελευταίας συμφωνίας, η Tiffany θα πληρώσει κανονικά το τακτικό μέρισμα των 58 cents ανά μετοχή τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Αυτό αποτελεί νίκη για την Tiffany «για λόγους αρχής», σχολίασε ο Luca Solca, αναλυτής της Sanford C. Bernstein.

Η νέα τιμή είναι μειωμένη μόλις κατά 2,6% από την αρχική συμφωνία. Χωρίς μία νέα συμφωνία, οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg «έβλεπαν» πολύ μεγαλύτερη υποχώρηση των μετοχών της εταιρείας – στα περίπου $108.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει αρχές του 2021. Η αρχική ημερομηνία ήταν για τις 24 Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης