Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για τα ενεργειακά στην Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών.

Την Τετάρτη αναμένεται με ενδιαφέρον στην Ιερουσαλήμ η τριμερής ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρίσιμο 15νθήμερο για τα ενεργειακά στην Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλώνΕπί τάπητος τίθενται θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια στη Μεσόγειο, όπου δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις για τη γεωπολιτική θωράκιση μέσω πρωτοβουλιών των τριών χωρών.

Στη συνάντηση θα δώσει το παρών και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η τριμερής θεωρείται βαρύνουσας σημασίας και για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο αγωγός East Med, έργο ύψους 6 δις ευρώ, αποτελεί μια κοινή προσπάθεια για τις τρεις χώρες και εφόσον ολοκληρωθεί θα μεταφέρει ποσότητες από κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, στο «παιχνίδι» όσον αφορά στον νέο γύρο ερευνών στο Ισραήλ τον προσεχή Ιούνιο επιθυμεί να εισέλθει και η ExxonMobil, η οποία έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στο κοίτασμα «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε περίπτωση που η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία συμμετάσχει στις νέες έρευνες του Ισραήλ, τότε η προώθηση του East Med, που έχουν αναλάβει οι ΔΕΠΑ και Edison, αποκτά πιο στέρεες οικονομικές βάσεις.

Από τη στιγμή που η ExxonMobil έχει παρουσία και στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «νοτιοδυτικά» και «δυτικά» της Κρήτης, οι ΗΠΑ εδραιώνουν επί της ουσίας την παρουσία της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής στις έρευνες στις ανωτέρω περιοχές είναι η Total, ενώ η Exxon συμμετέχει μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ. στην κοινοπραξία.

Η Eni

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στα τέλη Μαρτίου, οπότε στην ιταλική Ραβένα, σύμφωνα με το euro2day, πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο της πετρελαϊκής βιομηχανίας «Offshore Mediterranean Conference & Exhibition».

Μέγας χορηγός του συνεδρίου είναι ο ιταλικός πετρελαϊκός κολοσσός Eni. Πρόκειται για τον όμιλο που ανακάλυψε το μεγάλο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου, με ποσότητες φυσικού αερίου που ανέρχονται στα 30 τρισ. κυβικά πόδια.

Επιπλέον, πολύ πρόσφατα ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο και το μεγάλο κοίτασμα Νουρ στο οικόπεδο Βόρειο Σινά. Εκτιμήσεις δεν έχουν δοθεί, αλλά κάποια ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ποσότητες ανάλογες με εκείνες του Ζορ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προσελκύσει τον κολοσσό Eni για έρευνες στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σε νέες θαλάσσιες περιοχές που πρόκειται να παραχωρήσει κάτω από την Κρήτη και στο Ιόνιο.

Τι θα γίνει με το Ιόνιο

Την ίδια ώρα, στις αρχές του Απρίλη αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για τις συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος).

Εκ μέρους του Δημοσίου θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, ενώ παραχωρησιούχοι θα είναι η κοινοπραξία της ισπανικής Repsol με τα ΕΛ.ΠΕ. για το οικόπεδο του Ιονίου και των ΕΛ.ΠΕ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Τα πρώτα γεωτρύπανα αναμένονται ίσως και εντός της χρονιάς στο Κατάκολο από την Energean Oil &. Στο τέλος του τρέχοντος έτους έως τις αρχές του επόμενου αναμένεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ. – Edison στον Πατραϊκό Κόλπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης