Την αντίθεσή της στην απώλεια του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετοχών της ΔΕΗ (51%) από το Δημόσιο με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η ΓΕΝΟΠ.

Η Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την προσεχή Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει η γενική συνέλευση των μετόχων της, προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε ότι η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να είναι επωφελής για την επιχείρηση, αλλά θα είναι καταστροφική για το Δημόσιο και τους καταναλωτές. Για τους εργαζόμενους η υποχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51% σημαίνει, κατά τη ΓΕΝΟΠ, επαναφορά στο προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς, δηλαδή -μεταξύ άλλων- επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τόνισε πως η θετική εξέλιξη στην αρχή δεν αναιρεί το γεγονός ότι στη συνέχεια θα υπάρχει απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ιδίως σε 2 χρόνια, όταν λήξει η ισχύς της τρέχουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και προανήγγειλε ότι θα καταρτιστεί νέο μισθολόγιο, που θα περιλαμβάνει τόσο τους παλαιούς όσο και τους νέους εργαζομένους που προσλαμβάνονται στο εξής. «Μόνο με τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί κανείς να ασκεί κοινωνική πολιτική και να δημιουργήσει συνθήκες να σταματήσει τη φρενίτιδα των αυξήσεων και στους εναλλακτικούς παρόχους. Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της, ώστε το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

Υπέρ των θέσεων της ΓΕΝΟΠ για διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ τάχθηκαν στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης