Η Uniper κατέγραψε καθαρές ζημίες άνω των 12 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022, με την στηριζόμενη πλέον από το γερμανικό κράτος εταιρεία κοινής ωφέλειας να δίνει έτσι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του βάθους που έχει λάβει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει περικόψει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίμετρο για τις δυτικές κυρώσεις μετά τον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας και τα αποτελέσματα γίνονται ήδη ορατά στο ενεργειακό και εταιρικό φάσμα της Γηραιάς Ηπείρου και φέρνοντας εγγύτερα το φάσμα της ύφεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Uniper παίζει για μήνες κομβικό ρόλο στην σταθεροποίηση της ροής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία – με κόστος δισεκατομμυρίων σε ζημίες λόγω του ρωσικού περιορισμού των προμηθειών», ανέφερε ο CEO της εταιρείας Klaus-Dieter Maubach στην δήλωση που συνοδεύει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι ζημίες περιλαμβάνουν απώλειες 6,5 δισ. ευρώ από μελλοντικές ελλείψεις αερίου, καθώς και προβλέψεις 2,7 δισ. ευρώ σχετικές με το δάνειο της εταιρείας για τον “νεκρό” – πλέον – νέο ρωσογερμανικό αγωγό Nord Stream 2, που μπήκε στον πάγο λόγω του πολέμου.  

Οι περιορισμοί στην προσφορά ανάγκασαν την Uniper να αγοράζει αέριο στην αγορά spot προκειμένου να τηρήσει τα συμβόλαιά της, οδηγώντας την έτσι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Στη συνέχεια, η γερμανική κυβέρνηση παρενέβη με ένα πακέτο διάσωσης ύψους 17 δισ. ευρώ, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της εταιρείας θα οδηγούσε σε ντόμινο κατάρρευσης το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσαρμοσμένη ζημία της Uniper προ φόρων και τόκων για το α’ εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 564 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 580 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι.

Το outlook για το σύνολο του 2022 είναι ιδιαίτερα αρνητικό, με την εταιρεία να αναμένει βελτίωση αποτελεσμάτων το 2023 και έξοδο από το φάσμα των καθαρών ζημιών μέσα στο 2024, όπως ανέφερε η CFO Tiina Tuomela σε δήλωσή της.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης