Ρεπορτάζ: Μιχ. Παπανίδης

Μια πραγματικά «μεγάλη επένδυση» για τα δεδομένα της χώρας μας βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ταράξει τα… νερά, αιφνιδιάζοντας πολλούς και εντυπωσιάζοντας ακόμη περισσότερους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων θα αλλάξει τους συσχετισμούς στην αγορά ενέργειας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα είναι οπωσδήποτε διεθνείς και η αποκάλυψη των ενδιαφερομένων θα αποκαλύψει τα πραγματικά σχέδια ισχυρών δυνάμεων ακόμη και για το μελλοντικό ρόλο της χώρας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι σε σχέση με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, το Δημόσιο αναμένεται να διατηρήσει στο ακέραιο τα δικαιώματα που έχει σήμερα.

Για τον σκοπό αυτό σχεδιάζεται η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην οποία θα περάσουν όλα τα δικαιώματα των παραχωρήσεων των ΕΛΠΕ. Στην εταιρεία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει ενισχυμένη μετοχική παρουσία. Τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα.

Ένα άλλο σημείο που αποκαλύπτει πολλά για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ είναι ότι πωλητής -όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας- δεν θα είναι μόνο το Δημόσιο αλλά και η Paneuropean του ομίλου Λάτση.

Μάλιστα το μεγαλύτερο μερίδιο (30,1%) θα διατεθεί από την Paneuropean, ενώ η πλευρά του Δημοσίου θα παραχωρήσει μερίδιο 20%.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμη μια σειρά από όρους που αφορούν στην πώληση αλλά και την επόμενη ημέρα μετά την είσοδο του νέου βασικού μετόχου (δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας, μερισματική πολιτική, θέματα στρατηγικών αποθεμάτων κλπ).

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης να υπάρξει διοικητική αλλαγή, με πιθανότερο σενάριο να αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο νυν πρόεδρος Σ. Τσοτσορός.

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Στεργιούλης είχε επανειλημμένα τοποθετηθεί δημοσίως κατά της ιδιωτικοποίησης.

Αυτές οι τοποθετήσεις αλλά και η ανάγκη να δοθεί θετικό μήνυμα προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, φαίνεται ότι έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της λύσης της διοικητικής αλλαγής.

Ωστόσο, όπως ανέφερε πρόσφατα στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ρ. Λαμπίρης, «η επικείμενη πώληση ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών υψηλής ποιότητας, οι οποίοι αναμένεται να εκτιμήσουν μια σειρά παραμέτρων όπως η πολύ ισχυρή απόδοση των ΕΛΠΕ, η βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας καθώς και το γεγονός ότι παρέχεται πλειοψηφικό μερίδιο στον έλεγχο της διαχείρισης».

Οι πραγματικές αποτιμήσεις

Η από κοινού πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, μόνο με βάση την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο, ξεπερνά το 1,2 δισ.

Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμάται ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας που το 2017 ανακοίνωσε ιστορικά υψηλή λειτουργική κερδοφορία ύψους 834 εκατ. ευρώ, μπορεί να φέρει έσοδα που θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόβλεψη για έσοδο ύψους 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ (που ισοδυναμεί με συνολική αποτίμηση της εταιρείας στο 1,4 δισ.)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης