Δεν συμβαίνει κάθε μέρα που από μια “απλή” παραγγελία ύψους 4,2 δισ. δολαρίων δημιουργείται “άλμα” αξίας 119 δισ. δολαρίων για τον αγοραστή και τον πωλητή μαζί, κατά περίπου 28 φορές το μέγεθος της ίδιας της πώλησης.

Αλλά αυτό συνέβη τη Δευτέρα, καθώς η παραγγελία της Hertz Global Holdings για 100.000 οχήματα της Tesla είχε τεράστιο αντίκτυπο στις μετοχές των δύο εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν γίνει ποτέ, η Hertz θα ξοδέψει 4,2 δισ.  δολάρια για τα αυτοκίνητα, περίπου 42.000 δολάρια ανά αυτοκίνητο, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ανακοίνωση ώθησε τη μετοχή της Tesla σε “άλμα” άνω του 12%, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά 118 δισ. δολάρια.

Η Tesla είναι πλέον η πέμπτη πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στις ΗΠΑ

Το γεγονός ότι μια συμφωνία με την πρόσφατα χρεοκοπημένη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων ήταν αυτό που ώθησε τη χρηματιστηριακή αξία της Tesla σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια εξέπληξε ακόμη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Έλον Μασκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία έχει μεγάλη ζήτηση για οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, η Hertz κέρδισε 1,17 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, σε μια ασυνήθιστη εξέλιξη για μια εταιρεία που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού με χρηματιστηριακή αξία μικρότερη των 8 δισ. δολαρίων.

Η άνοδος της μετοχής της Tesla σταθεροποίησε τη θέση του Μασκ ως του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ενισχύοντας την καθαρή περιουσία του κατά 36,2 δισ. δολάρια σε μία ημέρα. Η περιουσία του πλέον εκτιμάται στα 288,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Ενώ οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων απαιτούν συνήθως μεγάλες εκπτώσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, το κόστος της παραγγελίας των 100.000 οχημάτων υποδηλώνει ότι η Hertz πληρώνει κοντά στις κανονικές τιμές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα παραδοθούν μέσα στους επόμενους 14 μήνες και τα Model 3 της Tesla θα είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση σε τοποθεσίες της Hertz στις ΗΠΑ και σε περιοχές  της Ευρώπης από τις αρχές Νοεμβρίου. Οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο σταθμών ταχείας φόρτισης της Tesla και η Hertz δημιουργεί επίσης τη δική της υποδομή για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο μεταξύ, ώθηση στην εταιρεία έδωσε και η είδηση ότι το Model 3 βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων στην Ευρώπη για τον μήνα Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, με 24.591 εγγεγραμμένα οχήματα τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις του Model 3 της Tesla στην Ευρώπη σημείωσαν αύξηση 58% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, αφήνοντας πίσω του το Clio της Renault, το Sandero της Dacia και το Golf της Volkswagen, σύμφωνα με την JATO.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης