Οι σύγχρονες προκλήσεις για τη βιομηχανία τροφίμων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, 17:22
Οι σύγχρονες προκλήσεις για τη βιομηχανία τροφίμων
Ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με θέμα «Η Βιομηχανία Τροφίμων & οι σύγχρονες προκλήσεις του Κλάδου», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PEFMED.

Στόχος του ευρωπαϊκού έργου είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η εφαρμογή πράσινων καινοτομιών κατά μήκος της αλυσίδας τροφίμων.

Βασικός εταίρος του προγράμματος είναι ο ΣΕΒΤ.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου αλλά και να προβληθεί η συμβολή των επιχειρήσεων τροφίμων της περιφέρειας Θεσσαλίας, στη βιωσιμότητα του κλάδου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Γ. Λαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και η συνεργασία τους με την ακαδημαϊκή κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι απαραίτητη.

Από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ζ. Μαμούρης αναφέρθηκε στην ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και των Πανεπιστημίων, προκειμένου να συμβάλουν από κοινού στην ανάπτυξη του κλάδου τροφίμων στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, κ. Σ. Γιαννακόπουλος εξήρε τη σημασία που έχει η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον δευτερογενή και η διασύνδεση των ακαδημαϊκών ερευνών με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, για την περαιτέρω ανάδειξη του κλάδου τροφίμων.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον και τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο κ. Ε. Καλούσης, πρόεδρος του ΣΕΒΤ, αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Βιομηχανία Τροφίμων, στις εξελίξεις εντός και εκτός των συνόρων, τις προσπάθειες που απαιτούνται για βιώσιμη ανάπτυξη και τη σημασία που έχουν οι ΜμΕ για τον κλάδο.

Ο κ. Ν. Λούλης, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο κλάδος τροφίμων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων, ως ευκαιρίες, με κύρια τη δημιουργία υπεραξίας στα προϊόντα τροφίμων, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες καταναλωτικές τάσεις και στην ανάγκη για προϊόντα ασφαλή με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με τις συνεργασίες της Βιομηχανίας Τροφίμων και της Ερευνητικής Κοινότητας αλλά και τις προτεραιότητες του κλάδου (στους τομείς της Διατροφής & Υγείας, Έρευνας & Καινοτομίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας). Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου PEFMED, η πιλοτική δοκιμή για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη φέτα και η εμπειρία της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, 17:23