Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτόν τον μήνα θα επιδιώξει να επιβάλει πρόστιμο στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Google, που θα αντιστοιχεί σε ένα μέρος του ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας στη χώρα, διότι απέτυχε κατ’ επανάληψη να διαγράψει περιεχόμενο το οποίο θεωρήθηκε παράνομο, στην ισχυρότερη μέχρι στιγμής κίνηση της Μόσχας να επιβληθεί σε ξένες τεχνολογικές  επιχειρήσεις.

Ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας επικοινωνιών Roskomnadzor ανέφερε ότι η Google δεν κατέβαλε 32,5 εκατ. ρούβλια σε πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί από την αρχή του χρόνου και πως τώρα θα επιδιώξει πρόστιμο ύψους 5%-20% του κύκλου εργασιών της Google, που μπορεί να φθάσει έως τα 240 εκατ. δολάρια, σε μια σημαντική αύξηση του ποσού αυτού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της Google δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο

Η Ρωσία έχει εντείνει τις πιέσεις σε βάρος ξένων τεχνολογικών εταιρειών, καθώς επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί του Διαδικτύου στη χώρα, επιβραδύνοντας την ταχύτητα του Twitter από τον Μάρτιο, ενώ συστηματικά επιβάλλει πρόστιμα σε άλλες για παραβιάσεις περιεχομένου.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει την Google της Alphabet και την Apple ότι υποκύπτουν στις πιέσεις του Κρεμλίνου, καθώς αφαίρεσαν από τις διαδικτυακές τους πλατφόρμες πώλησης εφαρμογές «έξυπνης» ψήφου, που είχαν στόχο να υποστηριχθούν αντικυβερνητικοί υποψήφιοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Roskomnadzor ανέφερε νωρίτερα τον Οκτώβριο ότι θα ζητήσει από δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο στον κύκλο εργασιών της εταιρείας Facebook, με βάση νομοθεσία που υπεγράφη από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2020.

«Μια αντίστοιχη περίπτωση θα υπάρξει τον Οκτώβριο έναντι της Google», ανέφερε ο Roskomnadzor σε δήλωση προς το Reuters σήμερα, σημειώνοντας ότι στην εταιρεία ανήκει επίσης και ο ιστότοπος κοινοποίησης βίντεο YouTube.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για επιχειρήσεις SPARK, ο κύκλος εργασιών της Google στη Ρωσία το 2020 ήταν 85,5 δισ. ρούβλια. Ένα πρόστιμο της τάξης 5%-20% θα έφθανε μεταξύ 4,3 και 171 δισ. ρουβλίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης