Πετρελαϊκοί κολοσσοί συμφώνησαν να πληρώσουν ένα αρκετά σημαντικό premium προκειμένου να αναπτύξουν τη νέα γενιά ανεμογεννητριών στα ανοιχτά της Βρετανίας, με τις BP και Total να κερδίζουν τα συμβόλαια σε δημοπρασία από εταιρείες κοινής ωφέλειας οι οποίες κυριαρχούσαν στη συγκεκριμένη αγορά μέχρι σήμερα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έβγαλε σε δημοπρασία τα συγκεκριμένα δικαιώματα στη θάλασσα, που επιτρέπουν την ανάπτυξη ανεμογεννητριών ισχύος έως 8 gigawatts, με δυνατότητα ηλεκτροδότησης έως 7 εκατομμυρίων οικιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις μεγάλες πετρελαϊκές να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος, γίνεται σαφές, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, ότι οι εταιρείες της «πράσινης» τεχνολογίας έχουν πλέον μεγάλους ανταγωνιστές όσον αφορά τα μεγάλα ενεργειακά projects ανά τον κόσμο.

Οι δύο εταιρείες θα πληρώνουν 1,2 δισ. δολ. κατ’ έτος για έως και 10 χρόνια για την ανάπτυξη των ανεμογεννητριών. Η BP προχώρησε σε προσφορά κατά 80% υψηλότεροι των ανταγωνιστών της για τα ύδατα γύρω από την Αγγλία και την Ουαλία, περιοχή την οποία γνωρίζει από τις πολύχρονες πετρελαϊκές δραστηριότητές της.

«Η νέα συνθήκη θα σηκώσει τύχη για τις εταιρείες που δεν διαθέτουν τις βαθιές τσέπες των μεγάλων παικτών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» τονίζει σε σημείωμά του ο Dominic Nash, αναλυτής της Barclays.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κονσόρτιουμ της BP και της γερμανικής EnBW Energie Baden-Wuerttemberg κέρδισε συνολικό παραγωγικό όγκο 3 gigawatts, ενώ η συνεργασία Total και Macquarie Group (της θυγατρικής της, Green Investment Group) κέρδισαν 1,5 gigawatt.

Ο βραχίονας ανανεώσιμων πηγών της RWE κέρδισε 3 gigawatts. Η σύμπραξη Cobra Instalaciones y Servicios και Flotation Energy θα αναπτύξει υποδομές παραγωγής 480 megawatt.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης