Η Εθνική πούλησε θυγατρικές στη Βουλγαρία έναντι 610 εκατ. ευρώ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, 10:32
Η Εθνική πούλησε θυγατρικές στη Βουλγαρία έναντι 610 εκατ. ευρώ
Την ολοκλήρωση της πώλησης του 99,91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank A.D. («UBB»), και του 100% της θυγατρικής της εταιρείας Interlease E.A.D. (η «Συναλλαγή») στην KBC Bank NV («KBC») έναντι του τιμήματος των €610 εκατομμυρίων ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ).

Η συνολική ρευστότητα του ομίλου ενισχύεται κατά €900 εκατ. περίπου
Η πώληση ολοκληρώθηκε μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές και τις αρχές ανταγωνισμού.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο pro forma δείκτης ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1) της ΕΤΕ για το 1ο τρίμηνο του 2017 αυξάνεται κατά 100 μονάδες βάσης περίπου.

Η συνολική ρευστότητα του ομίλου ενισχύεται κατά €900 εκατ. περίπου, λαμβάνοντας υπ' όψιν την αποπληρωμή του ενδο-ομιλικού δανεισμού και τη διανομή μερισμάτων από την UBB προς την ΕΤΕ μετά τις 30.9.2016.

Η πώληση της UBB υπογραμμίζει την αδιαμφισβήτητη δέσμευση της διοίκησης της ΕΤΕ για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας και τη μακροχρόνια στρατηγική της να ενεργεί ως αρωγός στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε:

«Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από την UBB και την Interlease ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές.
''Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease''

»H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της UBB, η KBC, ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος, θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να κατακτήσει ισχυρή θέση στη βουλγαρική αγορά».

Η Credit Suisse International ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενήργησε ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boyanov & Co ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, 12:45