Η αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank απέτυχε χθες στο δεύτερο γύρο των ετήσιων τεστ αντοχής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, με την Fed να αναφέρεται σε «εκτεταμένες και σημαντικές αδυναμίες» στους ελέγχους της Deutsche σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό της για τη χρήση των κεφαλαίων.

Η κριτική της Fed σηματοδοτεί ένα ακόμα χτύπημα για τη γερμανική τράπεζα που προσπαθεί να ενισχύσει την κερδοφορία της και της οποίας οι μετοχές σημειώνουν πτώση 41% από τις αρχές του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πράγματι φαίνεται σαν η Deutsche Bank αυτή τη στιγμή να είναι ο χειρότερος μαθητής στην τάξη που δεν κάνει τίποτα σωστά», δήλωσε ο Οκτάβιο Μαρέντσι, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρίας Opimas.

Η αξιολόγηση της Fed θα μπορούσε να τρομάξει τους πελάτες στις ΗΠΑ την ώρα που η τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει και πάλι την παρουσία της χώρα, δήλωσε ο Μάικλ Χουενσέλερ, στέλεχος της Assenagon.

«Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικό ρόλο στα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής και εάν οι ΗΠΑ δεν δώσουν τα αποτελέσματα που αναμένουν, τι άλλο θα το αντισταθμίσει αυτό; Είναι πράγματι μια ανησυχία», δήλωσε ο Χουενσέλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομόφωνη αντίρρηση που εξέφρασε η Fed στον σχεδιασμό της Deutsche Bank για τη χρήση των κεφαλαίων της στις ΗΠΑ έπληξε περαιτέρω τη γερμανική τράπεζα, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 1% στη μετασυνεδριακή της διαπραγμάτευση χθες.

Η παγκόσμια οικονομική της ισχύς βρίσκεται στο μικροσκόπιο αφού ο οίκος S&P υποβάθμισε την αξιολόγησή της και αμφισβήτησε το σχέδιό της για επιστροφή στην κερδοφορία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Deutsche Bank πέρασε με ευκολία το πρώτο εμπόδιο της Fed που αποτιμά τα κεφαλαιακά της επίπεδα σε περίπτωση σοβαρής ύφεσης.

Ο δεύτερος γύρος επικεντρώθηκε στο πώς αξιολογείται στην περίπτωση δυσμενών σεναρίων το σχέδιο της τράπεζας για τη χρήση αυτών των κεφαλαίων, όπως η διανομή μερίσματος και οι επενδύσεις

Ενώ η αποτυχία στα αμερικανικά stress tests δεν αναμένεται να επηρεάσει τη δυνατότητα της τράπεζας να διανέμει μερίσματα στους μετόχους, θα απαιτήσει από την Deutsche Bank να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία, τις λειτουργίες, τη διαχείριση ρίσκου και το προσωπικό, καθώς και στη διοίκησή της.

Σημαίνει επίσης ότι η τράπεζα δεν θα μπορεί να διανείμει κεφάλαια στη γερμανική μητρική της χωρίς την έγκριση της Fed και θα μπορούσε πιθανόν να οδηγήσει στην περαιτέρω περιστολή των δραστηριοτήτων της τράπεζας στις ΗΠΑ.

Άλλοι αναλυτές δήλωσαν, ωστόσο, ότι τα προβλήματα που επισημαίνει η Fed κάθε άλλο παρά καινούργια είναι. Η Goldman Sachs ανέφερε σε σημείωμά της προς τους πελάτες της ότι τα θέματα της Fed με την Deutsche στις ΗΠΑ είναι “μακρόχρονα” και “τίποτα καινούργιο” παρά την αυστηρή διατύπωση της Fed.

Στις 11:03 ώρα Ελλάδας σήμερα, η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε άνοδο 3,3% στα 9,35 ευρώ, υπεραποδίδοντας έναντι του γερμανικού DAX, που κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 1,5%. Η μετοχή υποχώρησε την Τετάρτη σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στα 8,76 ευρώ.

Ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, δήλωσε ο Μαρέντσι από την Opimas.

Η τράπεζα ίσως χρειαστεί να επενδύσει μόλις 10 εκατ. δολάρια περίπου σε πρόσθετη τεχνολογία για τα τεστ αντοχής και εξωτερικούς συμβούλους. «Δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια», δήλωσε.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε χθες ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για να βελτιώσει τις ικανότητες σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τα κεφάλαιά της καθώς και τους ελέγχους και τις υποδομές στην αμερικανική της θυγατρική και ότι θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές για να εντείνει αυτές τις προσπάθειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης