Για κακή νομοθέτηση κατηγορεί ο ΣΕΒΓΑΠ τον Β. Αποστόλου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017, 12:00
Για κακή νομοθέτηση κατηγορεί ο ΣΕΒΓΑΠ τον Β. Αποστόλου
«Μια κακή νομοθεσία δεν έχει μόνο άμεσες αρνητικές επιπτώσεις σε όσους αφορά αλλά και έμμεσες οι οποίες ιδιαίτερα στη χώρα είναι πολύ σημαντικότερες όταν επηρεάζουν την ανάπτυξή της. Τέτοια νομοθετικά μέτρα αποθαρρύνουν πλήρως την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα».

Έτσι σχολιάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) για την εμπορία νωπών & ευαλλοίωτων προϊόντων όσο και τη θέσπιση υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός κ. Αποστόλου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αποστόλου καθυστέρησε πέντε μήνες από την έκδοση του πορίσματος της επιτροπής μέχρι να καταθέσει έστω αυτόν το νόμο, αφήνοντας την αγορά στο «έλεος των δικτύων λιανικής πώλησης και παραγωγούς και βιομηχάνους «πνιγμένους» στα χρέη και τα προβλήματα.
Για «μια κακή νομοθεσία» που νοθεύει τη λειτουργία της αγοράς υπέρ ορισμένων κατηγορεί ο ΣΕΒΓΑΠ τον υπουργό Β. Αποστόλου
Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι «το νομοσχέδιο ενώ θα μπορούσε να έβαζε τέλος στην ασυδοσία των μακροχρόνιων εμπορικών πιστώσεων προς κάθε κατεύθυνση, ο μεροληπτικός όμως τρόπος που εφαρμόζεται είναι αθέμιτος και δημιουργεί τεράστιες διακρίσεις και στρεβλώσεις στο εμπόριο».
Δηλαδή συνεχίζει ο Σύνδεσμος, ενώ «θα έπρεπε όλοι ανεξαιρέτως οι κρίκοι στην αλυσίδα της παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και λιανικής πώλησης να πληρώνουν στο 60ημερο που θεσπίζεται, εξαιρείται σκανδαλωδώς η εμπορική συνδιαλλαγή των παραγωγικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης. Εκεί δηλαδή που υπάρχει το μεγαλύτερο πιστωτικό πρόβλημα σήμερα».

Κατά τον Σύνδεσμο οι παραγωγικές επιχειρήσεις μετατρέπονται «σε πιστωτικά ιδρύματα και μάλιστα του χειρίστου είδους, χωρίς δηλαδή να εισπράττουν κανένα επιτόκιο δανεισμού. Έτσι θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τον παραγωγό σε λιγότερο από 60 μέρες και θα εισπράττουν από τη λιανική πώληση την αξία των πωληθέντων προϊόντων σε 9 μήνες».

Σχετικά με το «πείραμα», όπως το χαρακτηρίζει, της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα γαλαλακτοκομικά προϊόντα, ο ΣΕΒΓΑΠ σημειώνει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, «αλλά από τη στιγμή που εξαιρεί όλα τα εισαγόμενα προϊόντα τότε γίνεται τουλάχιστον επικίνδυνο και καταστροφικό για τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα αφού τους προσθέτει κόστος, περιπλοκότητα και αθέμιτο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα που δεν είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν απολύτως τίποτε».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017, 12:10